Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer uppfyllde sin dröm

/
  • Oktober är en helig månad för Christer Gruhs som då återfinns på något älgpass.
  • Ända sedan starten har Christer Gruhs funnits med i Björborevyn som givetvis har en särskild plats i hans hjärta. Här ser vi Christer, t v, karikera en annan av länets mediamän.

Den unge Christer Gruhs fick som han ville.
Redan som 12-åring närde han en journalistdröm och 58 år senare kan man inte säga annat än att den uppfyllts med råge.
– Journalistyrket har hållit mig ung, menar Christer som nu fyller 70 år.

Annons

Få masar och kullor har nog de senaste decennierna lyckats undgå Christer Gruhs namn. Dels var han under slutet av 70-talet med och byggde upp Radio Dalarnas och blev därmed en bekant röst, dels har han varit såväl informationsansvarig vid Länsstyrelsen som chefredaktör för Dalarnas Tidningar. Uppdrag som knappast tillhör de anonyma.

Den unge Gruhspojken från Björbo var också tidigt på det klara med att det var mediaman han skulle bli.

– Jo, redan som 12-åring skrev jag sportreferat åt både Falu-Kuriren och DD och journalist ville jag såklart bli, förklarar han.

1963 började han närma sig sitt mål. Han fick då samtal från Nils B Larsson, FK:s redaktör i Dala-Floda, som undrade om den unge volontären möjligen kunde tänka sig att hoppa in som lokalredaktör.

– Såklart ville jag det och uppdraget var att bevaka både allmänt och sport i västra och norra Dalarna. Jag hann se en del fotbollsplaner under dom åren, skrattar Christer som själv spelade både fotboll och ishockey innan en olycka kom emellan.

– Jag råkade skjuta en armborstpil i ögat på mig själv vilket gav mig ett emaljöga och då lade jag ned mitt eget idrottande.

Journalistambitionen stod dock i orubbat bo och 1969 förflyttades han till centralredaktionen i Falun där han först var allmänreporter, därefter redaktionssekreterare.

1977 blev dock ett förändringens år för Christer Gruhs.

– Radio Dalarna skulle precis starta och jag hade glädjen att få bli en av de 15 pionjärer som byggde upp verksamheten. Det var en rolig och spännande tid där jag fick arbeta med en lite annan typ av journalistik.

– Dessutom gjorde vi ju en del plojgrejer, som t ex Aspeboda Network i vilket Åke Strömmer var en drivande kraft och där jag spelade handelsman Hansson. Det var verkligen en rolig tid.

Men radioyrket skulle leda honom till nästa steg i karriären. I samband med en intervju med f d landshövding Lilly Hansson 1991 erbjöds han att bli informationschef vid Länsstyrelsen Dalarna.

– Det kändes lite väl byråkratiskt, men efter lite tvekan beslutade jag mig för att prova. Åren där har jag heller aldrig behövt ångra utan det gav mig i stället en lite annan uppfattning om vad Länsstyrelsen är och vilken kompetens som finns där.

Men trycksvärtan hade inte riktigt lämnat det Gruhsska blodomloppet och 1994 var han tillbaka inom Dalarnas Tidningar. Först som redaktionschef och kort senare som chefredaktör.

– Det var givetvis ett erbjudande det inte gick att säga nej till för en gammal radskrivare från Björbo, säger Christer och ler.

Under dessa år blev Christer en allt större profil i länet och förvåningen var hos många stor då han en dag blev rubrikernas man i negativ bemärkelse.

– Jag hade hamnat i en period av alkoholmissbruk och greps i en rattfyllerikontroll. Det var mycket trist och olycksaligt och följden var naturligtvis att jag inte kunde sitta kvar som chefredaktör, förklarar Christer utan omsvep.

Därefter följde en tuff tid privat och samtidigt tog han itu med sitt drickande. Fortsatte att arbeta gjorde han dock, först som lokalredaktör i Vansbro innan han återkom till Falun som politisk redaktör.

Christer Gruhs erfarenhet kommer än i dag till nytta och glädje på DT:s politiska sidor så även om han nu fyller 70 år har han inte lagt tangentbordet på hyllan.

– Det är kul att skriva politik, det håller hjärnan i gång och dessutom har jag ett stort kontaktnät jag tror både tidning och läsare har glädje av, menar han.

Men det finns också en annan sida av Christer Gruhs. Sedan 1963 har han stadigvarande medverkat i Björborevyn, såväl på som utanför scenen.

– Björborevyn är något som varit fantastiskt roligt att arbeta med, även om det tagit mycket tid. Flera gånger har jag sagt att jag ska sluta, men lik förbenat är jag tillbaka igen året därpå, skrattar han.

– Revyn ger mig en otrolig kick i tillvaron och med tanke på de framgångar den faktiskt haft genom åren är det inte alltför lätt att lägga av. Samtidigt vill jag ju inte vara någon "propp" som står i vägen för yngre talanger, så förr eller senare får jag väl kliva av scenen.

Den 25 maj fyller Christer 70 år och med ålderns rätt kan han göra lite som han vill om dagarna. Under oktober månad är dock schemat spikat.

– Då är det älgjakt och det ruckar jag inte på, förklarar Christer som har en 12-taggare på meritlistan och även har rollen som kommunikatör inom Svenska Jägarförbundets dalavdelning.

På själva 70-årsdagen flyr han dock länet.

– Jag reser till Stockholm och firar i lugn och ro med de närmaste. Någon större åldersnoja har jag i alla fall inte. Än så länge känner jag mig yngre än 70 år och faktum är att jag tror mina yrkesval bidragit till det.

Mer läsning

Annons