Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsmöte hos Föreningen Släkt och Bygd

Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge genomförde den 14 mars sitt fyrtiofemte årsmöte som hölls i CTH fabriksmuseum med ett 25-tal deltagare.

Annons

Ett mycket uppskattat inslag på årsmötet var den bildpresentation från boken om 60-talets Borlänge som gjordes av Sören Nyström och Bengt Lindberg från ”Rädda bilden-kommittén”. Verksamhetsårets stora händelse var den släktforskarvecka som arrangerades i juli på sex platser i Dalarna av olika släktforskarföreningar i länet.

Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge som var initiativtagare till veckan svarade för Borlängedagen på kulturhuset Svanen vilken inledde veckan. Samtliga släktforskarföreningar i Dalarna har beslutat att genomföra en motsvarande vecka 2- 8 juli 2018 på sju orter i Dalarna.

Föreningen har förutom att öppet hus i föreningslokalen på onsdagskvällarna genomfört sex månadsmöten med intressanta föreläsare. En annan uppskattad aktivitet har varit de välbesökta DNA-caféer som genomförts under året med Peter Niwong som ansvarig. Anbytardag med visning av de unika fäbodbilder som föreningen disponerar samt en utflykt till Källslätten har varit andra trevliga programinslag.

Föreningen var representerad i den ”Dalamonter” som fanns på släktforskardagarna i Halmstad 26-27 augusti. Den populära cd-skivan ”Födda Vigda Döda 1641-1901” som innehåller församlingarna Stora Tuna, Amsberg, Silvberg, Gustafs och Torsång lanserades för släktforskarintresserade i hela Sverige. Medlemsbladet ”Tunarötter” som genom Mats Borgs försorg fått ny utformning har getts ut tre gånger under året med ett antal lokalhistoriska artiklar.

Föreningen hade 201 medlemmar under 2017. Verksamhetsplanen för år 2018 som antogs vid årsmötet innehåller, förutom ”Släktforskarveckan” i juli som nämnts ovan, en fortsatt satsning på DNA cafeér, öppet-hus verksamhet och månadsmöten.

Styrelsen för kommande år fick följande sammansättning: ordförande Håkan Gelin, övriga styrelseledamöter är Sten Rudman, Kerstin Seffes Göthesson, Inger Olzon, och Margareta Borgs. Ersättare för ordinarie ledamöter är Leif Göthesson och Peter Niwong.

Håkan Gelin

Mer läsning

Annons