Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna fyller 100 på söndag

Den 14 maj 1917 föddes Anna Persson i Funäsdalen, men flyttade som ung kocka till Särna och Särnaheden. Där har hon sedan blivit kvar och på söndag firar Anna 100 år tillsammans med släkt och vänner.

Annons

Anna Persson i Särnaheden fyller 100 år på söndag.

För ungefär 75 år sedan tog Anna bussen från Funäsdalen över Sörvattnet och ner till Särna.

I Särna hade hon fått jobb som kocka i skogen.

– Det var skogsarbetarna som betalade genom att samla ihop pengar som räckte till mat och min lön, berättar Anna.

Under flera år jobbade hon som kocka i skogen hela vintern.

– Det var mest husmannskost, förrätt och efterrätt som serverades, berättar Anna.

I skogen mötte hon också sin blivande man Henning, som körde med häst i skogen. De två bosatte sig på Hennings föräldragård på Särnaheden och där har Anna blivit kvar.

I Särnaheden byggde också Henning och Anna ett nytt hus och flyttat över gårdsplanen in i det egna huset.

– Jag trivs bra här, men Funäsdalen är också en fin by, säger Anna.

Efter jobbet som kocka i skogen var Anna föreståndare för vackra Knappgården i Särnaheden. Knappgården drevs då av föreningen 4-H.

Parallellt med det jobbet byggde Anna och Henning upp några mindre fritidshus på gården i Särnaheden.

Det lilla stallet, med några kor, häst och gris avvecklades och turisterna kom i dess ställe i de nybyggda små enkla fritidshusen.

– Vi hyrde ut till turister under framförallt sommaren, men också under påsken, berättar Anna.

– Då var det många turister, men sedan kom husvagnar och husbilar och de som ville hyra stuga blev färre.

Naturen, fjällvandringar och makens intesse för jakt och fiske gjorde att paret trivdes i Särnaheden. Efter det att Henning gick bort för, så bor Anna kvar i Särnaheden.

Fjällvandringarna har pigga Anna fått avstå liksom vävning och virkning, sedan synen inte längre är vad den var.

– Men jag brukar åka med min dotter till Funäsdalen och hälsa på, säger Anna.

På lördag lämnar Anna hemmet i Heden för att tillsammans med barn och barnbarn samt vänner fira sina 100 år på restaurang i Idre.

Hur blir man då 100 år?

– Jag fick mycket getmjölk av min mamma när jag var barn. Vi hade getter på gården i Funäsdalen. Getmjölken var inte så god, men det var vad vi fick, ler Anna.

Mer läsning

Annons