Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna blommade ut med kvinnor

/
  • Komikern och skådespelaren Anna Blomberg fyller 45 år.
  • Anna Blomberg är känd för sina imitationer av bland andra Lill-Babs, Jimmie Åkesson och Elisabet Höglund. I sommar är hon aktuell i både radio och tv och på scenen.
  • Anna Blomberg gillade tidigt att göra egna figurer och härma andra. Så har det fortsatt och nu är hon en av våra mest uppskattade komiker.
  • Komediscenen har av tradition varit en mansdominerad värld, och Anna Blomberg har kämpat för en jämlikare fördelning av män och kvinnor i humorvärlden.
  • Komikern och skådespelaren Anna Blomberg fyller 45 år.

Från det att Anna Blomberg var liten har hon hållit på med komik.
Nu har det gått 20 år sedan hon äntrade humorscenen och är numera ett stort dragplåster.
Samtidigt har hon hela tiden fört en lågmäld kamp mot mansdominansen i branschen.

Annons

Om det är möjligt att vissa människor föds till komiker så är Anna Blomberg en av dem. Sett i backspegeln kan det tyckas vara en slump att hon hamnade i artistvärlden. På gymnasiet valde hon bort c-språket mot musik. Men eftersom den gruppen hade så få sökanden blev det teater i stället.

Samtidigt har ådran och viljan att roa funnits där sedan hon var liten. Hon berättar att hon tidigt gillade att göra egna figurer, gärna någon som haltar eller hade något annat problem. Eller så härmade hon andra. Så har det fortsatt.

I dag är hon en eftertraktad komiker som under våren och sommaren är aktuell i tv-programmen ”Hur gör djur” och ”Så mycket roligare”. Senare i sommar medverkar hon i turnén ”Västkusteffekten” och så håller hon på med ett radioprogram för P4.

Mest känd är hon för sina imitationer av Lill-Babs, Jimmie Åkesson, Elisabet Höglund, drottning Silvia och karaktärer som ”Gunvor Halldén” i tv-serien ”Starke man” eller ”kåta Gun” som dyker upp lite här och var. På fiket där vi sitter skiftar hon snabbt mellan olika röstlägen och gester. Samtidigt är det alltid med mycket värme.

– Man måste ha lite koll så att det inte blir för konstigt och elakt. Samtidigt glömmer jag ofta bort att det är en riktig person, det blir mer som en egen figur som jag gör.

Risken att hon tröttnar på en karaktär är liten eftersom den hela tiden utvecklas. Dessutom tillkommer det nya. Då brukar hon låta sambon och skådespelaren Daniel lyssna lite och komma med tips.

– Han kan säga att jag ska ned med näsan lite, göra lite mer si eller så. Men mest går jag runt själv hemma och övar. Man får hålla på lite och försöka hitta vad som är skojigt.

Bredvid lusten att roa har det också funnits en drivkraft att förbättra världen. Ett drag som troligtvis kommer hemifrån. Under uppväxten var pappa, virologen, och mamma, journalisten, med i U-gruppen – organisationen som stred för att u-landsbiståndet skulle uppgå till en procent av statsbudgeten. Anna minns att hon fick följa med föräldrarna ut i demonstrationstågen till stöd för Chiles folk eller mot dåvarande regeringen.

För egen del har engagemanget mest kommit att handla om den ojämlika fördelningen av män och kvinnor på humorscenen. När hon och kompisarna Hilda Lundgren, numera Ramsten, och Camilla Persson bildade humorgruppen ”Dotterbolaget” 1997 var komediscenen en mansdominerad värld.

– Det ville jag ju förändra, bli lite pionjär så där. Jag vet inte om just jag har gjort så mycket, men jämfört med när jag började är det många fler kvinnor som är med. Det finns en annan acceptans för oss och framför allt accepterar man inte att det finns ett kvinnoförakt.

Anna Blomberg berättar att hon under åren stött på en och annan man, ung som gammal, som kommit med olika råd. En annan variant är killarna som bara kör över och inte lyssnar.

– Det är väl så att jag alltid tyckt att det varit svårt att jobba med människor som tar mycket plats. Jag har svårt att hävda mig mot dem. Det blir så hämmande.

– Nu, inför radioprogrammet jobbar jag med Paula McManus som regisserar. Det är så otroligt skönt. Det bara flyter på liksom. Även med Hilda som regisserade min föreställning ”Anna Blombergs värld” har det varit enkelt. Med kvinnor har jag fått blomma ut.

Mer läsning

Annons