Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders bytte ut Wimbledons finaldag

/
  • Anders Bälter med det första svaret från arrangörerna av Wimbeldon. Anders ville att tennismeckat skulle flytta herrarnas Wimbeldonfinal från lördag till söndag då matchen kolliderade med firandet av komidsommar i byn Säs. Anders missade firandet för han ville se Björn borg, som under sex år i rad spelade i finalen.  Foto: Hans Olander
  • Så här ser det ut idag vid Övermovägen och Ros'ns lada...

Annons

- Jag var själv tennisintresserad. Förutom att jag och kompisen Lasse Sjökvist bildade två tredjedelar av Älvdalens lag i dalaserien i tennis under drygt 15 år, satt jag klistrad framför TV:n första lördagen i juli varje år och såg Björn Borg i Wimbledonfinalen, berättar Anders.

Tidningen träffar honom med anledning av att han fyller jämt den 15 september.

Hans liv har varit och är rikt på händelser. Han jobbar i Mora sedan 15 år och innan dess var Älvdalen en fast punkt i tillvaron liksom ett permanent boende i den lilla byn Säs, norr om Mora.

Det var just Säs som var anledningen till att Wimbledon spökade i Anders samvete.

- Enligt gammal sedvänja firas komidsommar i Säs med traditionell fest den första lördagen i juli varje år. Under åren Björn Borg var Wimbledonfinalist varje år från 1977 och sex framåt så valde jag att följa finalen på TV och missade midsommarfirandet.

I mars 1981 kom Anders på den briljanta idén att skriva till arrangörerna i Wimbeldon: All England Lawn Tennis and Croquet Club.

- Jag beskrev mitt problem och undrade om de kunde tänka sig att flytta på finalen till söndagen istället. Döm om min förvåning. Två dagar efter att de tog emot mitt brev skrev sekreteraren i arrangörsklubben ett seriöst svar.

Sekreteraren C J Gorringe förstod mitt bekymmer och skrev, översatt till svenska, att det var för sent att ändra finaldag för det årets mästerskap. Men han uteslöt inte möjligheten att det skulle, någon gång i framtiden, kunna bli söndagen, och för Anders skull hoppades han att Björn Borg skulle figurera i kommande finaler.

Svaret väckte väldig uppmärksamhet både i lokal- och rikspress. Det blev inslag i både TV- och radiosporten.

Från och med 1982 flyttades Wimbeldonfinalen till söndag. Anders skrev och tackade arrangörerna. Åter igen kom ett trevligt svar. Den verkliga anledningen till flytten var amerikanska TV-pengar, men lördagen var tennisfri och Anders kunde njuta av komidsommarfirandet.

Familjen bodde i Bonäs när Anders såg dagens ljus 1950. Pappa Gunnar var lärare och hans jobb styrde familjens bostadsadress. Via Gustafs kom familjen till Älvdalen 1958, och efter folkskola och realskola där, blev det gymnasiet i Mora.

Pappa Gunnar hade tagit med Anders redan som femåring till Mora IK:s hemmamatcher och än idag är han gjuten på läktaren när favoritlaget spelar på hemmais.

Militärtjänsten gjorde Anders som malaj i Trängslet, där han 1972 vann ArtSS-mästerskapen i tennis. Förmodligen den ende malaj, som tagit hem den titeln. Jobbkarriären började på Böhlmarks mekaniska och där blev Anders med vissa uppehåll kvar till 1980. Då hade han även provat på att vara lärare och utbildat sig till verktygsmekaniker. Efter några år som ekonom på Älvdalens elverk började Anders jobba på Föreningsbanken i Älvdalen 1987, flyttade till bankkontoret i Mora 1995, som övergick till Swedbank två år senare där Anders fortfarande är kvar.

Älvdalen har betytt mycket för Anders, och han är oerhört tacksam för att han fått förmånen att lära känna så många trevliga människor där.

Fakta: Anders Bälter

  • Namn: Anders Bälter
  • Aktuell: Fyller 60 år 15 september.
  • Dagen firas: Är tillsammans med min sambo uppe vid fritidshuset utmed Rotälven någon mil norr om Älvdalen för en lugn och skön dag.
  • Familj: Sambon Désirée samt de utflugna sönerna Per och Mats.
  • Fritidsintresse: Mora Hockey

Mer läsning

Annons