Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allhelgonahelgen i Svärdsjöbygden

Det var full aktivitet i kyrkolokalerna i Svärdsjöbygden under allhelgonahelgen.

Annons

På fredagseftermiddagen lästes namnen upp för de fem avlidna som har anknytning Lumsheden. De anhöriga tänder ljus i ljusbäraren för de sina. Komminister Kalle Bengtz predikade och kantor Sofia Pekkari sjöng bl.a. Koppången. Ingrid Hellbom var kyrkväktare.

Efter gudstjänsten följs alla åt till Åsengården där Lumshedens Byggnadsförening, som tradition, serverar kyrkkaffe. Detta tillfälle har blivit en återvändardag då traktens folk träffas på.

På lördagen tändes 20 ljus i Envikens kyrka för de avlidna från förra årets helg. Komminister Jenny Ärnlöv läste upp namnen, kyrkvärdarna Anita Olars och Jan Karlsson tände ljusen. Kyrkan hade öppet hela dagen för kyrkogårdsbesökare och det fanns möjlighet till värmande kaffe inne på kyrktorget.

I Svärdsjö läste komminister Kalle Bengtz och kyrkvärden Hermine von Scheele upp de 69 namnen. Svärdsjö och Lumsheden har samma tradition att anhöriga får själva gå fram och tända ljus för de sina, under körsång och musik.

Kantor Sofia Pekkari ledde de för tillfället sammanslagna körerna från Enviken och Svärdsjö. Körerna berikade med många stämningsfulla hymner, bl a "Buren av ljus", "Dagen är nära". Den melodiösa tonsättningen av "Vår Fader" sjöngs som avslutning, tonsatt av f d kantor Torsten Solén, Svärdsjö.

Vid orgeln tjänstgjorde Walters Börje Edénius. Kyrkogårdarna lystes upp av ljus och marschaller. En folkvandring hela helgen av anhöriga, som besökte och smyckade gravarna. Kyrkväktarna Heléne Björ och Nils-Erik Eriksson tjänstgjorde och gav upplysningar om gravplatser och sedvänjor.

Mer läsning

Annons