Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albatross flyger vidare

/
  • Albatross består av fr v Örjan Pettersson, gitarr/sång, Putte Ström, keyboard/gitarr/sång, Göran Danielson, trummor/sång, Mats Vik, gitarr/sång och Lars Andersson, bas/sång.
  • En bild tagen i Flögforsen i Vanån med bandet uppklätt i tidsenligt mundering. På bilden står fr v Örjan Pettersson, Putte Ström, Göran Danielson, Lars Göran Nyström, och Lars Andersson.
  • Albatross har givetvis även tvättäkta
  • Stämningen var onekligen på topp när Albatross spelade upp till dans i JUF-lokalen i Dala-Järna nyligen.

Under 1970-talet var Vansbrobandet Albatross ordentligt i ropet med spelningar både när och fjärran.
För några veckor sedan fick bandet återigen luft under vingarna i samband med en reunionspelning i Dala-Järna.
– Hur kul som helst och det gav faktiskt lite mersmak, säger bandets batterist Göran Danielson.

Annons

Albatross bildades 1975, mitt under dansbandsepokens glansdagar med utsvängda byxben och kreativa scenkostymer.

Inte minst i Västerdalarna var dansband då det hetaste i nöjessvängen och det var en samling unga pojkar från Vansbro och Dala-Järna inte sena att ta fasta på.

Ett band bildades och namnet blev Albatross.

– Det är klart vi sneglade på andra dansband, även om vi också inspirerades mycket av 60-talets popband. Jag minns också hur jag som 13-åring såg Flamingokvintetten på Parkhallen i Vansbro och det var en fantastisk upplevelse. Namnet Albatross kan nog ha kommit från Fleetwood Macs hit med samma namn, en låt vi i alla fall hade på repertoaren, berättar Göran Danielson.

Albatross fick snabbt ett gott rykte lokalt och spelningarna började droppa in. Inledningsvis var det framför allt vid skoldanser man spelade, men bandets rykte som taktfasta och dansvänliga spred sig snabbt.

– Vi fick mycket spelningar vid turisthotellen runt Siljan, ofta flera kvällar i veckan. Det var ett ypperligt sätt att få en bred publik och vi själva tyckte så klart det var "skitfränt" med egen buss och tjusiga scenkläder. Man ska ha klart för sig att det här var innan dansband började anses som töntiga. Tyvärr var kostymerna för stora åt oss nu, för vi har ju självklart inte förändrats, skrattar Göran.

Några skivinspelningar blev det tyvärr inte för Albatross vidkommande. Däremot togs klassiska dansbandsvykort på gruppen i sina scenkostymer.

– Det finns några olika varianter. Jag minns hur vi klädda i våra vita scenkläder och platåträskor vinglade ut i Flögforsen i Vanån för att bli plåtade. Vad gjorde man inte för att bli idol?, säger Göran.

Men var sak har sin tid och i december 1980 hade Albatross flugit färdigt.

– Vår sista spelning var i Idkerbergets Folkets hus. Att vi slutade berodde nog helt enkelt på att det blivit för mycket av det goda och svårt att kombinera jobb och spelningar.

Tre av bandets medlemmar kom istället att under många år ingå i Svenne Rubins.

– Vi fick en förfrågan från de då lokala partytrubadurerna Sven Rubin och Rubin Svensson om att kompa dem på deras första skivinspelning, något vi nappade på och blev därefter kvar i bandet, säger Göran.

37 år efter att Albatross lagts ned fick dock den stora fågeln ånyo luft under vingarna. Detta i form av en reunionspelning i JUF-lokalen i Dala-Järna den 5 maj.

- Det blev i det närmaste fullsatt med en härlig blandning av danssugna människor och vi hade riktigt, riktigt kul. Så vem vet? När man som minst anar det kanske bandet dyker upp på någon scen igen, säger Göran.

Att takterna ännu satt i visade sig inte minst under repetitionerna inför spelningen.

– Vi fick ihop 55 låtar på två heldagar och det mesta satt direkt, vi blev faktiskt riktigt imponerade av oss själva, avslutar Göran Danielson.

Mer läsning

Annons