Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-pensionärer från Ludvika besökte Husbyringen

/
  • Guiden Inger Backlin berättar historien om munkarna vid Gudsberga kloster.

Vad är speciellt med Husby-ringen ? Nyfikenheten är stor hos Ludvikas ABB pensionärer.
Alla har hört talas om den men vet inte så mycket mera. Som aprilaktivitet ordnades en resa dit och fyrtiotalet pensionärer anmälde genast sitt intresse.

Annons

Resan runt Husbyringen är sex mil och det är Sveriges första ekomuseum från 1970. Som guide anlitades Inger Backlin från Hedemora. Inger började resan med att berätta om Hedemoras 600-åriga rika handelshistoria. Därefter gick resan till Klosters bruk och Gudsberga kloster från 1400-talet. Grunden finns kvar och Klosters bruksmuseum finns inrymt i det gamla bruksstallet. I Kloster låg tidigare Sveriges största krutbruk och landets modernaste plåtvalsverk. Bredvid museet finns ett fallfärdigt hus där Gustav de Laval konstruerade mjölkseparatorn.

Husby kyrka var nästa mål och dess historia börjar på 1100-talet. Här finns en orgel med imponerande pipor. Tyvärr fick resenärerna inte höra någon spela men organister reser långväga för att spela på den mäktiga orgeln.

Under resan till Långshyttan för lunch berättade Inger om vad vi passerade under vägen. Här bodde pacemakerns uppfinnare, där bor den kände tv-bonden som i bonde söker fru hittat sin fru och nu har tre barn. Här i huset bildades kooperationen som numera är Konsum och här den första länssparbanken. Även en nerlagd spinnrocksfabrik fanns efter vägen. Inger hade massor att berätta om allt omkring Husby. Inte minst de små vattendrag där fågelskådare kan se sällsynta fåglar.

Till sist besöktes Stjärnsund och Polhemsmuseet med uppfinningar av Christoffer Polhem. Här fanns möjlighet att handla i Husbyringens besökscentrum. På grund av de dåliga vägarna kunde inte Silvhytteå besökas. Ingers livfulla beskrivning om dess historia och skönhet gör att många till sommaren kanske återkommer för att titta på det gamla ödebruket med masugn och sluss.

Nils-Olov Olsson

Mer läsning

Annons