Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

45 år på samma jobb

/
  • Idag, onsdag, är det 45 år sedan Eivor Zetterlund började jobba på Handelsbanken i Mora.

Annons

Den 14 september 1965 gick då 16-åriga Eivor upp till Arbetsförmedlingen i Mora och sökte jobb efter avslutade studier på den 2-åriga kontorsutbildningen vid dåvarande Yrkesskolan.

- Handelsbanken behövde en extrahjälp i två månader, jag gick dit samma dag och chefen frågade: Kan du börja i morgon?

På den vägen är det och två månader har blivit 45 år!

- Vi var ett gäng som började ungefär samtidigt: Kurt Jansson, Christina Holmberg, Berit Larsson, Majken Danielsson, Ing-Marie Hjerp och Ingrid Svensson. Nu har alla dessa gått i pension och det är bara jag kvar från den tiden, berättar Eivor.

Handelsbanken har bytt lokal i Mora sedan Eivor började och hon har sett fem chefer komma och gå. Hon är inne på sin sjätte nu, Henrik Ragnarsson, som säger så här om Eivor:

- Hon är otroligt plikttrogen, noggrann och lojal och en färgklick för oss andra. Hon tillför mycket i gruppen. Det finns vissa saker som bara Eivor kan och under årens lopp har hon vetskap om fler Morakunder än någon annan.

Eivor själv tycker att det har varit "roligt och bra på alla vis" och har varit med om en otrolig utveckling.

- I början räknade vi allt för hand, räntor exempelvis och lönerna betalades ut kontant i kuvert var fjortonde dag. Firmor hämtade pengar när det var lönedags och själva fick vi bankanställda nya, ovikta sedlar i kuvert. Vi hanterade checkblanketter från andra banker och i början, när datorerna kom, stansade vi hålremsor, som skickades till huvudkontoret i Stockholm.

- Man kan säga att jobbet har gått från att vara ordermottagare till rådgivare för bankanställda, säger Henrik Ragnarsson.

På senare tid har Eivor, vid sidan om kundkontakterna, jobbat mest internt med datarapporter, inleveranser av löner, rapporter och rutiner.

Under alla åren har Handelsbanken i Mora varit förskonad från rån. I början var heller inte säkerhetstänket så stort.

- Det hände att vi gick ensamma med miljonbelopp under armen från banken till posten i vanliga kuvert med sigill på, berättar Eivor.

Fakta:

Ålder: 61 år.

Bor: I hus i Våmhus.

Aktuell: Har jobbat 45 år på samma arbetsplats, Handelsbanken i Mora, just idag, onsdag. Går i pension 30 september.

Fritidsintressen: Handarbeta, exempelvis sticka, virka, väva och baka tunnbröd. Är med i syjunta. Fritidshus i Bönsaberg och egen skog, så "jag tror inte det blir några problem med sysselsättningen".

Berit Olars

Mer läsning

Annons