Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finbesök i Gagnefs vävstuga

/
  • Gagnefs vävstuga har haft besök från sin systerstuga i Siljansnäs. På bilden syns fr v Inger Axelros och Ingegerd Ersson från Siljansnäs, Gunilla Mases, Birgitta Bäcklund och Monica Lorentzon från Gagnef samt Kungs Elisabeth Nilsson och MariAnn Konradsson från Siljansnäs.
  • En väv av Carl Malmstensgardin.

Under slutet av maj hade Gagnefs vävstuga besök av Siljansnäs vävstuga.

Annons

Ibland kan det kännas lite som idétorka och vad kan då vara bättre än att besöka en närliggande vävstuga? Så resonerade damerna från Siljansnäs som direkt kontaktade oss i Gagnef.

Vi började dagen med kaffe och hembakat både surdegsbröd och en kaka. Sedan gled vi runt bland våra tio vävstolar. Vår vävguru Gunilla Mases fick berätta om varpar och vilket material vi använt, vilken sked som används till matt- respektive gardinväv.

I Gagnefs vävstuga har vi många olika vävar på gång, såsom de glesripsmattor som syns på bilden, en rutig samt en vi kallar Blinka lilla stjärna för mönstret, som är gammalt, bildar en stjärna. Vi väver både en bred och en smal Carl Malmstensgardin, som har ett otroligt vackert mönster.

En plädväv har vi alltid uppsatt, årets modell i kypert är varpad i olika gråtoner, men inslaget kan gärna vara i färg. Vi kunde visa upp både kuddar och väskor från olika vävar, mattor i olika varianter, plädar och tom grytlappar och disktrasor i lin.

Susanne Naula

Mer läsning

Annons