Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodgudstjänst i Grejsan

/

Envikens församling förlägger vissa av sina huvudgudstjänster till andra ställen än i kyrkan på sommaren, som till exempel fäbodgudstjänster.

Annons

Denna söndag, den 8 efter Trefaldighet, hölls gudstjänsten i pastoratets nordligaste del som gränsar mot Alfta i Hälsingland och Bingsjö i Rättviks pastorat. Från fäboden har man milsvid utsikt över blånande berg och sjöarna Balungen och Draggen.

Fäboden har sitt ursprung från 1600-talet och hette då Gnacksta berättar Jöns Roland och Gunnel Wåhlberg. Kyrkoherde Kalle Bengtz ledde gudstjänsten och predikade över söndagens tema "Andlig klarsyn”. Kyrkvärden Gunnel Wåhlberg och Jöns Roland fann för många år sedan en gammal bibel i sin fäbod. Bibeln är från 1768 och är skriven på gammalsvenska. Gunnel läste dagens text med gammalsvenskt idiom.

Flera vackra sommarpsalmer sjöngs unisont till orgelkomp av Walters Börje. Som avslutning spelades Wilhelm Åströms vackra sång ”Hjärtats saga” som i texten handlar om skogar, blommor och källor som sinar, vilket är verklighet denna sommar. Ett 60-tal personer hade samlats på Grejsan och blev sedan serverade kyrkkaffe av Jöns Roland, Gunnel och Mases Linda.

Insänt/Falun

Mer läsning

Annons