Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Engdahl har avlidit

/
  • Eva Engdahl flyttade till Avesta på 60-talet. Arkivbild.

Pianisten, kapellmästaren och musikpedagogen Eva Engdahl har avlidit.

Annons

Efter debuten på Stockholms Konserthus 1944 framträdde Eva Engdahl som pianosolist vid konserter under 40- och 50-talen.

Efter att på 40-talet medverkat vid radiosändningar med framföranden av klassisk musik, blev det inom dåvarande Radiotjänst känt att Eva Engdahl spelade jazzmusik. Då det inte ansågs passande för en kvinna att spela jazz, särskilt inte en konsertmusiker, blev det nödvändigt med en pseudonym. Från slutet av 1940-talet blev Marie Adams ett känt begrepp inom underhållningsmusiken i svensk radio.

Under 40-talet startade Eva Sveriges första pianotrio av den klassiska sättningen piano, bas och trummor. Eva var sannolikt Sveriges första kvinnliga jazzpianist tillika kapellmästare, med turnéer i folkparker, bl a som kapellmästare för med Dagens Revy, Casinos ABC-revy, jazzfestivaler m. m. Eva Engdahl turnerade över hela norden, bl.a. vid konserter där hon spelade både klassisk musik och jazz och var förmodligen pionjär inom området.

Som en naturlig följd av hennes medverkan i radio blev Eva Engdahl även engagerad vid Sveriges Television. Från 1954 deltog hon i provsändningarna från Tekniska Högskolan för att senare medverka vid reguljära tv-sändningar från 1956.

I slutet av 60-talet flyttade Eva Engdahl till Avesta i Dalarna och blev en uppskattad musikpedagog som fostrat många musiker, inte minst genom de jazz- och rumbagrupper hon ledde under många år. Eva Engdahl blev 93 år.

Mer läsning

Annons