Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniels Sven berättade om Falun under stormaktstiden

/
  • Daniels Sven Olsson berättade om Falun under stormaktstiden vid SPF Faluns senaste möte.

SPF Seniorerna i Falun har hållit medlemsmöte där stormaktstiden ur ett faluperspektiv skildrat av Daniels Sven Olsson stod i fokus.

Annons

Det brukar vara fullsatt när Daniels Sven Olsson berättar, så också vid SPF Seniorernas medlemsmöte i april när temat var Falun och stormaktstiden. Våren kom av sig, så vad passar väl bättre än att lyssna till ett intressant föredrag om Faluns storhetstid?

För att publiken skulle komma i stämning inleddes denna onsdagseftermiddag med sång av SPF-kören. Jesus är min vän den bäste inledde, från 1695 års psalmbok. Sedan fick vi höra en romantisk skildring av bröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora.

Stormaktstiden sträcker sig från 1611 till 1721 och Falun räknades som den viktigaste staden i landet. Och det var naturligtvis Falu koppargruva som låg bakom Faluns storhetstid.

Kung Gustav II Adolf besökte Falun minst tolv gånger och det visar att Falun tillmättes stor betydelse, säger Sven Olsson. Gustav II Adolf rider runt i trakterna och gav order om en karta och en första stadsplan. Han blev något av en fadersgestalt för Falun och såg till att Falun blev stad.

I början av 1600-talet hade Falun 1000 – 1500 invånare, vid mitten av 1600-talet runt 6000. Kartor från 1600-talet visar också att gårdarna blir fler och fler.

År 1642 besökte drottning Kristina Falun för första gången och det finns belägg för att hon varit i Falun minst tre gånger. Vid ett tillfälle ville drottning Kristina bege sig ner i gruvan, men det avstyrdes av rädsla för att något skulle hända drottningen.

Staden växte och fick en ny stadsplan och också sin förste bergmästare. Men storhetstiden för gruvan sågs inte med blida ögon av köpmännen som ansåg att de var viktigast.

Falun får en skola för gossar och sedan, på 1630-talet, också en skola för flickor något som var mycket ovanligt på den här tiden.

År 1650 står kopparproduktionen på topp och Falu gruva är den största koppargruvan i Europa. Enligt Falu gruva minskade kopparproduktionen på 1700-talet och 1992 upphörde all gruvbrytning i Falu gruva. Idag är gruvan och området runtomkring upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Så guidar Sven Olsson oss från 1600-talet till nutid och SPF-kören avslutar med Frihet är det bästa ting.

Karin Bökman

Mer läsning

Annons