Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaköpmän lärde av Rättviksmodellen

/
  • Sven Janson är Dalarnes Köpmannaförbunds grand old man och föreningens stadgespecialist.
  • Matts Dahlberg är ordförande i Dalarnes Köpmannaförbund och hade mycket att stå i vid årsmötet i Rättvik.

När Dalarnes Köpmannaförbund höll sitt 105:e årsmöte i Rättvik är kommunens näringslivsutvecklare Tatjana Summermatter på plats och berättar om den s k BID-modellen.

Annons

Innebörden är att förmå Rättviksborna att handla i just Rättvik, men även att locka turister och förmå dem att stanna till.

– Vi måste måna om Rättviks sociala utveckling som t ex att återfå ambulansen, men även att öka attraktionskraften så att barn stannar kvar här och får jobb i stället för att tvingas flytta till storstäder. Rättvik har som bekant bästa företagsklimatet i Dalarna enligt undersökningar, poängterade hon.

– Turismen och handeln är beroende av varandra. 332 miljoner kronor år 2015 var inflödet av turismen värt för kommunen.

Ett drygt 30-tal ombud för sju av förbundets dalaföreningar lyssnade intresserat och fick svar på många frågor.

Ordförande Matts Dahlberg avslöjade också sin aktuella hjärtefråga.

– Vi måste öppna oss inom våra företag och våga anställa någon asylsökande eller en som lever i utanförskap och kanske riskerar att dö av tristess.

Förbundet har under året även sett över sina fonder och stadgar. Här har föreningens grand old man, Sven Janson, gjort ett mycket imponerande arbete.                                                                          

Förbundet ser positiv på framtiden, men ändå är det ett treårigt bokprojekt som känns extra spännande. Historien ska räddas för att belysa handelns betydelse för Dalarnas välstånd.

Till styrelse för kommande verksamhetsår valde årsmötet Matts Dahlberg, Borlänge (ordförande), Rüdiger Foitzik, Ludvika, Sven Janson, Borlänge, Thord Forsman, Borlänge, Anders Lokgård, Leksand, Wiveca Sörlin, Rättvik, samt Veronica Zetterberg, Falun. Marie-Louise Knuts, Älvdalen, och Per Segerstéen, Rättvik, utsågs till suppleanter.

Mer läsning

Annons