Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta har hjälpt2000 barn till världen

/

Annons

En av de sista mammorna som fick hjälp av Birgitta att föda var Johanna Franked, som den 22 augusti födde en son. En son som Birgitta dagen efter - vid vårt besök - fick låna för att visa upp ett av sina många "varuprov".

- Jag tror nog att jag kommer att hjälpa fler barn till världen, säger Birgitta. Jag har pratat med vår nya avdelningsföreståndare, och de hör av sig om det behövs någon vikarie framöver. Så ett eller annat inhopp lär det väl bli.

Birgitta själv föddes en gång i tiden i Stockholm. Mamman var kokerska och jobbade där nere när Birgitta gjorde sitt intåg i jordelivet.

- Men mamma var från Holen i Orsa, och jag var inte speciellt gammal när vi flyttade hem. Det skedde redan till julen 1945 och sedan växte jag upp i Orsa.

Redan 1 april 1965 började Birgitta jobba inom vården.

- Jag började jobba som sjukvårdsbiträde på avdelning 23 medicin på Falu Lasarett. Som sjukvårdsbiträde på den tiden hade jag ingen utbildning, utan fick lära mig efter hand.

Så småningom ville Birgitta testa något annat inom vården än att tvätta och mata patienter.

- Jag tyckte att personal från Kemlab hade ett intressant jobb, och när en av de som jobbade där skulle sluta, gick jag till husmor och frågade om jag kunde få börja där. Så gick det till på den tiden.

Det fick Birgitta, och efter några år sökte hon sig sedan som sjukvårdsbiträde på förlossningsavdelningen. Där började hon 1973.

- Då var förlossningen inrymd i en gammal operationsavdelning, berättar Birgitta. Vi hade fem förlossningsrum och bland annat en stor sal med helvägg med fönster och utsikt mot Svärdsjögatan.

1974 flyttade förlossningen tillbaka till det nyrenoverade huset, som varit kvinnoklinik sedan 1950. Det hus som nu i dagarna rivits.

Birgitta ville nu fortbilda sig, och försökte få en undersköterskeutbildning. Men det gick inte alls - hon saknade ju gymnasiekompetens.

30 år gammal beslöt sig Birgitta för att ändå försöka. Hon började med att skaffa sig gymnasiekompetensen genom två års studier på Mora Folkhögskola. Sedan sökte hon sjuksköterskeskolan och kom in i Faun. På den tiden var utbildningen fem terminer.

Som färdig sjuksköterska började hon sedan jobba på BB-avdelningen.

Så småningom blev hon avdelningsföreståndare på Kvinnoklinikens mottagning.

Men Birgitta hade bestämt sig för att det var barnmorska hon ville bli, och efter att ha sökt vidareutbildningen ett par gånger kom hon in.

26 oktober 1984 tog hon sin examen, och två dagar senare blev hon anställd som barnmorska på kvinnokliniken i Falun.

Efter det har det blivit 2000 förlossningar för Birgitta.

- Det är med ett visst vemod jag går i pension, slår hon fast. Yrkesrollen består ju av så mycket mer än arbete. Umgänget med arbetskamraterna är till exempel mycket viktigt. Men efter 45 år med samma arbetsgivare och 26 år som barnmorska är det kanske dags att göra något annat.

Birgitta är övertygad om att hon även som pensionär kommer att kunna fylla dagarna.

- I Holen i Orsa har jag hemgården, och där har jag vävstol. Hemma i Bjursås har jag två symaskiner, 14 hönor och min man har tre hundar. Dessutom har jag anmält mig till en datakurs. Så nog finns det att göra.

Lars-Erik Måg

Fakta: Birgitta Liss Ericson

Född: I Stockholm.

Bor: I gård Mossbo 10 i Bjursås.

Familj: Make John samt tre bonusbarn och 6 bonusbarnbarn.

Yrke: Barnmorska.

Fritidsintressen: Gårdarna i Bjursås och Orsa och familjen. I yngre dar med i Falu Folkdansgille.

Firar: 65 år den 8 september. Hemma i Mossbo 10 serveras "Lilla buffén" från klockan 19.00 till vänner, bekanta och arbetskamrater som uppvaktar.

Mer läsning

Annons