Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Bergman, Smedjebacken

Vår idrottskamrat Hans Bergman har efter en tids sjukdom lämnat jordelivet. Han var en av de stora gestalterna i IK Heros.

Annons

Hans och hans syster Britt växte upp i Västansjö i Smedjebacken. Pappan var också en framträdande idrottsprofil i IK Heros: Algot Bergman, välkänd bandy och fotbollsspelare på 1910-, 20- och 30-talen. Som så många andra ungdomar började Hans sin idrottskarriär på ”Lergropa” och ”Sandgropa” i Västansjö. Bandy på Lergropen och fotboll i Sandgropen. Han kom snabbt in i juniorlaget som han snart lämnade för avancemang till i A-laget.

Han blev en stor spelare. I bandylaget var han både snabb och smidig och tog sig lätt fram på både stora ytor och i trånga situationer. Han var en framträdande spelare de år som vi fanns i allsvenskan 1959-1966, Så hette högsta serien på den tiden. Svenska bandyförbundet fick också ögonen på Hans. Han fick därför spela några matcher i landslaget.

Andra bandyklubbar upptäckte också Hans talanger. Han värvades först till Falu BS och sedan till Västanfors IF där han avslutade sin aktiva del för att där sedan avsluta sin bandykarriär som tränare.

Nu skall vi komplettera Hans karriär med att han värvades mycket tidigt, redan någon gång på 1950-talet, till Linköpingslaget Derby IK. Men den tiden blev kortvarig. En säsong, sedan längtade han hem till ”Heros” igen. Hans var också en klart lysande spelare i IK Heros fotbollslag. Han tränade också fotbollslaget.

Åren omkring 1959-60 talen spelade både IK Heros och Morgårdshammar IF i högsta serierna i Sverige. Hans spelade då i några matcher i kvalomgångarna med i MIF:s framgångsrika hockeylag.

Hans arbetade hela sitt liv på Morgårdshammars verkstads kontor. Han var en lugn och stillsam person som inte gjorde något större ”väsen av sig” som man säger. Utom då när han ”forsade” fram på bandyplanerna. Där gick det fort.

Han träffade tidigt sin livskamrat Karin som också var idrottare. Hon deltog i det första handbollslag som startades i Smedjebacken i IK Heros regi i mitten av 1950-talet Sedan hon gick bort år 2014 märkte vi hur mycket han saknade henne.

Hans närmaste sörjande är döttrarna Anna, Maria och Lena med familjer. Hans blev 81 år.

Vännerna i IK Heros genom Sune L

Mer läsning

Annons