Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn positiva till sorgearbete i grupp

/
  • Sorgestödsgruppen i Falun har haft sin våravslutning och skickade till ballonger mot himlen som en del av sorgearbetet.

Utanför Stefansgården i Falun flyger ballongerna i olika färger mot skyn. Varje ballong har en hälsning till en förälder eller ett syskon som har dött.
Det är avslutningsdagen för en stödgrupp för barn/unga/föräldrar i sorg.

Annons

Det har varit nio barn i åldern 7-12 år och sex föräldrar som vid åtta tillfällen träffats. Barn och föräldrar har haft varsin grupp och arbetat parallellt med samma tema under träffarna.

En av föräldrarna berättar:

– Det har varit bra att vi föräldrar haft samma tema på träffarna som barnen. Det har gjort att jag känt mig delaktig och samtidigt informerad på ett särskilt sätt. Det är inte alltid att barnet vill berätta vad som hänt i gruppen. Jag har också fått möjlighet att bearbeta tillsammans med andra föräldrar.

– Jag vill verkligen sprida information om den här verksamheten och berätta vad den gett mig. Proffsiga ledare har gett både kunskap och redskap. Att på ett strukturerat sätt få sätta ord på det som hänt samt lyssna på de andra deltagarnas berättelser har varit läkande.

– Jag har sökt efter hjälp i sorgen men primärvård och skola stod frågande. De visste inte om den här verksamheten. Jag är verkligen tacksam för den här hjälpen som vi tillslut fick tack vare kontakt med kyrkan. Stödgruppen handlar om att som familj få stöd i sitt sorgearbete, och det får man.

Nioåriga Maja Tillman som har gått i grupp tycker att det var nervöst de första gångerna men det blev lättare och lättare att prata om det svåra som hänt.

– Jag trodde det skulle bli jättejobbigt, men det har varit kul också. Alla är snälla här och förstår. Det har varit okej att gråta i den här gruppen. Vi har pysslat mycket och till exempel har jag gjort ett collage om min pappa.

Jag blir inte lika ledsen nu när någon i skolan säger något om min pappa. Jag har blivit lite mer lugn

Hanna Palmebrant, åtta år, tycker det har känts bra att vara med i stödgruppen för hon har fått träffa andra barn som också förlorat sin förälder.

– När jag har hört de andra barnens berättelser har jag känt igen mig i dem. Jag trodde vi skulle sitta och prata mest men det har varit kul att få pyssla. Jag har också lärt känna nya kompisar, berättar hon.

Stödgrupperna är ett samarbete med Landstinget Dalarna, Rädda Barnen, Sjukhuskyrkan och Svenska kyrkan. Verksamheten har funnits sedan 2009 och över 100 barn/ungdomar i olika åldrar har gått i stödgrupper.

Intresseanmälan för att gå i stödgrupp tas emot kontinuerligt hos kuratorsenheten vid Falu lasarett. Kontaktperson är sjukhusdiakon Maria Näslund.

Lena Linder

Mer läsning

Annons