Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsmöte för Afrikagrupperna i Falun

/
  • Drygt 50 personer deltog i Afrikagruppernas årsmöte i Falun då man bland annat diskuterade situationen i ockuperade Västsahara, vars fria flagga syns på bilden.

13-14 maj var Falu Afrikagrupp i samarbete med Gävle Afrikagrupp värd för Afrikagruppernas årsmöte på kursgården Lindsberg utanför Falun

Annons

Under mötet diskuterades situationen i det av Marocko ockuperade Västsahara. Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige, uppdaterade medlemmarna om det aktuella läget, om hur förtrycket fortsätter i den ockuperade delen under omvärldens tilltagande tystnad.

Representanter från Praktiskt Solidaritet och Emmaus berättade om den svåra situationen i västsahariska flyktinglägren. Matbristen förvärras i takt med minskat internationellt stöd. Tre olika utställningar om Västsahara gav ytterligare bakgrund. Årsmötet antog ett uttalande med uppmaning till den svenska regeringen att agera snabbt för Västsahara.

En annan viktig fråga för Afrikagrupperna är Rätten till mat, mark och fröer. Flaida Macheze, från Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC, den nationella bonderörelsen i Mocambique, berättade hur bönder drabbats hårt av så kallad landgrabbing. Jordbruksmark kan arrenderas av utländska företag i många decennier för att odla tobak och soja för export.

Mark som redan brukas av lokala bönder tvingas bort och kan istället få tillfälliga anställningar. I mer än 10 år har Flaida arbetat för kvinnors rätt till mark och för en hållbar odling med användning av lokala frön och biologisk mångfald.

Drygt 50 personer deltog i mötet. Falu Fredskör medverkade på lördagskvällen och avslutade med gemensam smittande sång. Nike Dahlskog utsågs till ny ordförande för Afrikagrupperna i Sverige.

Mer läsning

Annons