Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anny - en glasblåsande kulla

/
  • Ett exempel på Anny Jernbergs glaskonst.

Glasblåseri och återbruk.
Två saker som falubördiga glasblåsaren Anny Jernberg gjort till sitt signum och ska visa upp vid en kommande utställning i Rättvik.

Annons

Anny Jernberg är kullan från Falun som utbildade sig till glasblåsare i Småland, flyttade till Bollnäs och startade upp en egen glashytta. Nu är hon aktuell med utställning på Handslaget i Rättvik.

– Från början valde jag att jobba med återbruk för att det var kreativt, kul, utmanande och bra för miljön. Sedan jag startade Återbrukshyttan år 2011, har det utvecklats till att handla om så mycket mer, berättar Anny.

– Jag vill erbjuda funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion. Ett alternativ till det slit- och slängsamhälle vi ser idag, och en inspiration till att tänka och göra annorlunda. Ända sedan jag vid 16 års ålder provade på att blåsa glas för första gången har jag drömt om att ha en egen glashytta.

Att starta upp en glashytta är dock ett stort projekt och länge låg drömmen förkastad för att den kändes omöjlig. Genom Annys intresse för återbruk kom hon i kontakt med Leif Hauge, som länge arbetat med omformningstekniken.

– Här såg jag ett miljövänligt alternativ som kunde göra min dröm möjlig. Genom Återbrukshyttan formger och tillverkar jag idag ett unikt sortiment av handgjort, svensktillverkat bruks- och konstglas, och allt är gjort av gamla flaskor och burkar.

Utställningen av Anny Jernbergs glasföremål pågår 17 juni till och med 7 juli.

Mer läsning

Annons