Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Gerd Jansson på berättarkväll

/
  • Kyrkoherde Ann-Gerd Johansson berättade om sitt liv som präst.

I många år har det ordnats välbesökta berättarkvällar på CTH-museet i Borlänge. Personer med anknytning till bygden har talat om sig själva och om händelser och möten de varit med om.
Denna gång var det kyrkoherde Ann-Gerd Janssons tur.

Annons

Vid decembermötet var det kyrkoherde Ann-Gerd Jansson, som delade med sig om möten med människor under mer än fyrtio år som präst i Borlänge. Ann-Gerd är uppvuxen på en bondgård i Söderbärke,

där hon fick lära sig både att handmjölka och backa traktor med fyrhjulssläp.

Beslutet att bli präst tog hon tidigt och efter prästutbildningen i Uppsala kom hon som tjugofemåring direkt till Borlänge 1975. Hon fick en tuff första julhelg med två julottor, den första i Finsåsen redan klockan fem på morgonen, berättade hon.

I Borlänge har hon tjänstgjort i hela sitt yrkesliv och trivts mycket bra med bygdens folk. Sedan 15 år tillbaka är Ann-Gerd kyrkoherde i Stora Tuna och Torsångs församlingar. För några år sedan fick hon hedersuppdraget att vara Hovpredikant vid Slottskyrkan i Stockholm.

– Att vara präst är det mest fantastiska arbete man kan ha. Man får möta människor i livets alla skeden från vaggan till graven, berättade Ann-Gerd.

Från sin långa prästtid har hon mängder av minnen från människor hon träffat. Med stor humor delade hon med sig av festliga möten och kommentarer hon fått speciellt från barn och konfirmander. Det blev många tillfällen till skratt.

Många nickade igenkännande när hon berättade om personer, som hon mött, och som nu är borta.

Ann-Gerd avslutade med att tacka församlingsbor, arbetskamrater och förtroendevalda för vad de betytt för henne. Alla vi i publiken fick av Ann-Gerd en intressant insyn i prästyrket.

Hon avtackades med en bok och välförtjänta applåder.

Lars Lyrvall

Mer läsning

Annons