Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hjärtsjuka i Dalarna

På alla hjärtans dag kommer närmare hundra svenskar att mista livet på grund av hjärt-kärlsjukdom, som fortsätter att vara den vanligaste dödsorsaken.
I dag lever 1,9 miljoner personer i Sverige med hjärt-kärlsjukdom, vilket motsvarar 54 000 invånare i Dalarna enligt Hjärt-Lungfonden som nu kräver mer resurser till forskningen.

Annons

– I dag lever var femte invånare i Dalarna med hjärt-kärlsjukdom, och nästan alla känner någon som är drabbad. I takt med att riskfaktorerna förändras utvecklas sjukdomarna på ett annat sätt i dag än för 30 år sedan. Forskningen står inför nya utmaningar i kampen mot framtidens hjärtsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trots att dödligheten har minskat med en fjärdedel under de senaste tio åren är hjärt-kärlsjukdomar fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Under 2015 miste 1 254 invånare i Dalarna livet på grund av hjärt-kärlsjukdomar, vilket motsvarar över en tredjedel av alla dödsfall. Dessutom ökar antalet drabbade av sjukdomarna – i dag lever var femte invånare i Dalarna med hjärt-kärlsjukdom, vilket motsvarar omkring 54 000 människor.

Forskningen har bidragit till bättre vård och livsstilsförbättringar hos landets befolkning, såsom färre rökare, men i stället ökar andra riskfaktorer. En av fem svenskar lider i dag av förhöjt blodtryck, och hälften klassas som överviktiga. Dessutom lever närmare en halv miljon människor i Sverige med diabetes, som också innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

– Dödligheten fortsätter att minska, men samtidigt blir riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes allt vanligare. Det riskerar att bryta den nedåtgående trenden. Mer forskning om vilka som riskerar att drabbas är nyckeln till att fler ska kunna leva ett längre och friskare liv, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Mer läsning

Annons