Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släckningsarbetet intensifieras

Bekämpningen av den stora skogsbranden utanför Sala har gått in på sin femte dag. Brandröken ligger fortfarande kvar över Dalarna.

Under måndagen var branden fortfarande inte under kontroll. På söndagseftermiddagen brann ett område på 2500 hektar, som på måndagsförmiddagen hade utökats till ungefär 10 000 hektar.

I skogen jobbade under förmiddagen 60 man från räddningstjänsten, cirka 20 från militären och cirka frivilliga 100 personer. Enligt Aftonbladet har ett antal personer som jobbar med släckningen vid 13-tiden på måndagen stängts in i lågorna.

De nio personer som stängdes in i branden kunde hämtas med helikopter vid 15-tiden, skriver expressen.se.

– De ska vara välbehållna och må bra efter omständigheterna, säger Fredrik Eriksson i räddningsledningen.

Just nu används 13 helikoptrar i släckningsarbetet och fler är på väg. Även två specialflygplan för vattenbombning från Italien ansluter. Men släckningsarbetet beräknas ta hela augusti.

– Det är ett mycket svårt läge. I dag är det extremt torrt och minsta lilla gnista tänder direkt, säger Håkan Fehne på presskonferensen som hölls klockan 13 på måndagen.

Räddningstjänsten har nu (på måndagseftermiddagen, reds.anm.) börjat evakuera boende i Gammelby med anledning av skogsbranden. "Polisen finns på plats och evakueringen sker i ordnad form", skriver länsstyrelsen i Västmanlands län.

Den hårda vinden försvårar just nu släckningsarbetet avsevärt och räddningstjänsten uppger vid halv fem-tiden att man i nuläget inte har branden under kontroll.

Länsstyrelsen i Västmanland uppmanar allmänhet som känner obehag av brandröken att stänga ventilation och tejpa igen fönster och dörrar. Personer som behöver lämna sina hem på grund av kraftig rök uppmanas att bege sig söderut, då branden just nu sprider sig norrut.

Den kraftiga röken gjorde att SOS Alarm och länets brandkårer blev nedringa av oroliga människor under helgen.

Röken började dra in under lördagen och växte till ett stort rökmoln som lade sig över hela Dalarna.

SOS Alarm hänvisar till informationsnumret 113 13. Man ska bara ringa 112 om man ser rökpelare eller lågor.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL: Så länge stannar röken