Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyltfiasko skylls på tidigare gatuchef

Vem som har gjort fel, och hur hastighetsskyltarna ska placeras för att det ska bli rätt är knäckfrågor i Smedjebacken för tillfället.
Klart står dock att den farsliknande trafiklogiken verkar falla tillbaka på den "manual" som den förre gatuchefen Niclas Camarstrand levererade.

I sammanhanget står det också klart att den nya och tidsenliga skyltning i kommunen som ska följa gällande regelverk kostat totalt runt miljonen, i enbart skyltar.

I lördagens tidning antydde tekniske chefen P-O Dahlström att den förvirring de uppsatta 40- respektive 60-skyltarna skapat bottnar i att instruktionerna (från förre gatuchefen) har missuppfattats.

Mellanchefen, driftledaren Göran Pålsson, som basar för den personal som satt upp skyltarna tillbakavisar dock detta.

– Vi har följt instruktionerna, och vi ställde också frågan "ska det vara så här?" när vi konstaterade att det inte blev bra med så kort avstånd mellan hastighetsbegränsningarna.

– Skyltarna har alltså inte satts upp felaktigt, utan helt efter de instruktioner som vi fick.

Enligt Göran Pålsson pågår det i dagsläget en smärre utredning om hur skyltningen ska utföras för att den ska bli korrekt.

– Vi har bland annat vänt oss till skylttillverkaren för att höra efter, och vi har skickat frågan vidare till Transportstyrelsen.

Och förhoppningsvis ska svaret från Transportstyrelsen bli den ledstjärna som leder fram till en vettig lösning.

Problemet som uppstått handlar till stor del om trafikmärket med tätortssiluetten. Den skylten ska i vanliga fall upplysa trafikanterna om att den gällande bashastigheten är 40 kilometer i timmen.

– Men i vårt fall handlar det ju om infarter/vägar där 60 är en mer passande hastighet, och då är frågan hur vi ska agera, fortsätter Göran Pålsson.

Någon risk för att miljonupphandlingen resulterar i ett stort överflöd av skyltar ska däremot inte finnas enligt Göran Pålsson:

– Nej, i det här fallet handlar det bara om fyra skyltar som kanske inte behövs, och det motsvarar bara någon tusenlapp.