Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyfallet dränkte Falu baskets och Falu CK:s gemensamma klubblokal

Mitt under styrelsemötet rann vatten in i Falu basket och Falu CK:s klubblokal.
– Det var en decimeter vatten på golvet, som nu har släppt, säger Henrik Öijer, ordförande i FCK.

På flera håll i Falu kommun ställde skyfallet på tisdagskvällen till stora problem.

– Ja, vi har haft ett antal påringningar, där personer rapporterat skador.

– Det har handlat om vatten som runnit in i källare, vägar som skadats och diken som täppts igen, säger Alexander Norling vid trafik- och fritidsförvaltningen.

En chock fick basketklubbens styrelse, när man mitt under ett styrelsemöte såg vatten rinna in i klubblokalen på Daljunkaregatan, som man delar med Falu CK.

– Det forsade in vatten i lokalen och som mest var vattennivån en decimeter, berättar Henrik Öijer, ordförande i Falu CK.

Plastgolven har släppt i lokalen och lär behöva bytas.

Några andra skador ställde inte översvämningen till med.

– Nej, en cd-spelare och en filmkamera kan ha skadats. Men i övrigt har inget materiellt förstörts, säger Öijer, som kom till klubblokalen sedan skyfallet avtagit och då var det mycket vatten på golvet kring de träningscyklar som förvaras där.

Skyfallet varade i en halvtimme. Men på ett stort antal platser blev åverkan stor, mest på grund av att många dagvattenbrunnar täpptes igen, vilket medförde översvämningar.

Trottoarer har skadats och en del gator också. Vatten har runnit ner i källare och affärer har rapporterat att vatten trängt ner genom tak.

Kommunen har haft fullt upp under hela onsdagen för att "städa" upp.

– Vi har spolat dagvattenbrunnarna och sett över de rensgaller vi har. Vi har dessutom sopat bort grus på gatorna, som vattnet burit med sig, säger Ulrika Bergman, trafik- och fritidsnämnden.

Nu är det mesta under kontroll, anser Bergman.

– Ja, vi tar det akuta först. Allt annat får vänta.

Räddningstjänsten Dala Mitt kallades ut på en rad uppdrag i skyfallets spår.

Det rann in vatten i Musikkonservatoriet och man fick hjälpa bilar i nöd som hamnat i vattenmassorna vid järnvägsviadukten.

– Det ringde dessutom en mängd privatpersoner som fått in vatten i sina källare, säger Magnus Jonsson, Dala Mitt.