Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombud stänger arbetsplats

Skyddsombuden stoppar från och med i morgon bitti arbetet på bemanningsenheten på Borlänge kommun.
– Det handlar om den totala arbetsmiljösituationen, säger Åke Levander, ordförande på Kommunal i Borlänge.

Arbetssituationen för de placeringsassistenter som arbetar vid bemanningsenheten har varit ansträngd en längre tid. De har hög arbetsbelastning, hög personalomsättning och stressrelaterad ohälsa.

– De läggs på fler och fler arbetsuppgifter utan tydliga instruktioner. De saknar verktyg att fullfölja sitt arbete och det finns ingen kommunikation.

– Dessutom är de inne på sin femte chef på ett år, säger Åke Levander som är ordförande för Kommunal som tillsammans med Vision är de fackförbund som personalen tillhör.

Levander säger att facken en längre tid försökt få arbetsgivaren, Borlänge kommun, att göra något åt arbetssituationen men utan att få något gehör.

Därför belägger man nu arbetsplatsen med skyddsstopp från och med klockan 6.30 på onsdagsmorgonen. Det innebär att inget arbete får utföras där förrän antingen arbetsgivaren har åtgärdat problemen eller Arbetsmiljöverket har gjort inspektion och en egen bedömning.

Placeringsassistenterna sköter personalplaceringarna inom hela vård- och omsorgssektorn på Borlänge kommun.

– De är sju stycken och de har minst hundra ärenden om dagen, säger Åke Levander.

Vilka konsekvenser kan det få om ingen jobbar där i dag?

– Det kan bli problematiskt.