Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjaktsbeslutet på en varg i Gimmenreviret överklagas

I tisdags fattade Länsstyrelsen Dalarna beslut om att bevilja skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret.
På onsdagen kom överklagan med begäran om inhibition (verkställighetsförbud) från både Wolf Association Sweden (WAS) och Rovdjursföreningen.
– Så länge inte Naturvårdsverket stoppar skyddsjakten gäller det beslut som tagits, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen.

Läs också: Fårägare om beslutet: "Det här är en bra början"

Det pågår alltså nu skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret fram till 20 augusti – om inte Naturvårdsverket är av annan åsikt.

– Antalet angrepp på tamboskap har ökat på senare tid, så därför har vi bestämt att tillåta begränsad skyddsjakt på en varg, säger Jonas Bergman.

Överklaganden, från Wolf Association Sweden (WAS) och Rovdjursföreningen, har dock kommit in till Länsstyrelsen med begäran om omedelbar inhibition rörande skyddsjaktsbeslutet.

Vilka Länsstyrelsen förmedlat vidare till Naturvårdsverket.

– De kan i sin tur avbryta jakten när som helst, betonar Jonas Bergman.

Rovdjursföreningen skriver i sin överklagan bland annat:

"Den beslutade skyddsjakten i Gimmen innebär att risken är mycket stor att det blir just föräldrahanen som skjuts. I princip finns bara två vargar i reviret, föräldraparet, som jagar vid den här tiden på året. Att riskera att F1-hanen skjuts innebär att fel signaler om betydelsen av genetiskt viktiga vargar får fäste. Dessutom finns valpar i reviret nu tre månader gamla som riskerar att hamna i en svår situation om ett av föräldradjuren tas bort".

– Det finns de som redan nu tror att den så kallade alfahanen har försvunnit och att det skapat oro i gruppen, säger Jan Bergstam, i Rovdjursföreningen.

Länsstyrelsens arbete med att utse jaktledare fortsätter.

– Vi jobbar vidare med att organisera skyddsjakten. Vi tycker att vi varit väldigt grundliga och haft ett bra beslutsunderlag, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen.

– Vargproblemet har ökat inom Gimmenreviret och genom att det handlar om angrepp av betesboskap på olika gårdar beviljades skyddsjakt av en varg.

Angreppen har skett på nattetid och därför får jakten bedrivas dygnet runt. Det anses inte är effektivt att bara jaga på dagarna.

Skyddsjakten kommer att ske inom ett begränsat område kopplat till den senaste tidens skadedrabbade delar av reviret.

Jakten får ske vid alla hägn med betande tamdjur och 300 meter runt dessa, och begränsas alltså inte till de områden där skada redan skett.

Rovdjursföreningen för i sin överklagan fram:

"Tamdjurshållning inne i ett vargrevir kräver intakta rovdjursavvisande stängsel vilket visat sig vara det bästa skyddet mot angrepp. Men enligt uppgift från Länsstyrelsen har pengarna till stängselbidrag tillfälligt stoppats vilket är mycket olyckligt".

– Det är årliga anslag, och möjligheterna till att söka stängselbidrag har inte öppnats, betonar Jonas Bergman på Länsstyrelsen.

På onsdagseftermiddagen meddelade Naturvårdsverket att man har tittat på ett överklagande och beviljar ingen inhibition.

Naturvårdsverket har ytterligare överklaganden att ta ställning till.