Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakten på vargen förlängs igen

Den närgågna vargen i Tansenreviret har inte skjutist. Länsstyrelsen Dalarna beslutade i går att förlänga skyddsjakten på vargen.
– Det har varit mer rapporter om att den varit närgången, säger Per Johansson, funktionssamordnare vid länsstyrelsens naturvårdsenheten.

Vargen är troligtvis en unghane från den flock vars mamma sköt i vintras och som sedan pappan försvann ifrån. Valparna som inte ens var ett år blev lämnade ensam utan möjlighet att lära sig det de behöver lära sig.

– De behöver lära sig att jaga och vara rädda för människor, säger Per Johansson.

Vid ett flertal tillfällen under våren har vargen varit närgången bland människor. Det är egentligen inte onaturligt att djur är nyfikna och oskygga men eftersom en del människor är rädd för varg anser länsstyrelsen att vargen bör skjutas. Länsstyrelsen har inte kunnat säkra DNA från just denna individ.

Hur kan ni då vara säkra på att rätt varg skjuts?

– Det är svårt att säga men den här visar ett typiskt ungvargsbeteende och är närgången. Vi har begränsat jaktområdet till tätbebyggt område för att vi vill öka chansen att det är rätt varg som skjuts. Vi vill minska riskerna för att fel varg skjuts.

De boene i området säger att det rör sig två eller tre vargar i området kring Grangärde och Nyhammar. Men Per Johansson är tämligen övertygad om att det bara är en eller max två som är närgångna.

– Vi har egentliga inga tecken på att det är fler.

Skyddsjakten pågår fram till 15 juli och vargen får enbart skjutas i det bestämda området.