Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakten på järv bör minskas – målet är en stam på 600

Skyddsjakten på järv behöver minimeras.
Det anser Naturvårdsverket som överlämnar rätten att besluta till länsstyrelserna.
Länsstyrelsen i Dalarna har också försäkrat att de har för avsikt att följa Naturvårdsverkets riktlinjer.

"Naturvårdsverket väljer att delegera rätten för dessa länsstyrelser att fatta beslut om skyddsjakt på järv, med en tydlig vägledning om att omfattningen av skyddsjakt behöver minimeras. Detta så att järven kan uppnå gynnsam bevarandestatus på nationell nivå", säger Marcus Öhman, chef viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressutskick.

Delegeringen gäller från 1 januari 2018 till och med den 31 maj 2018.

Inventeringar visar att populationen av järv minskat efter 2012 för att under 2017 ha en liten uppgång.

Nödvändigt med en aktiv dialog

Tio järvar avlivades i samband med årets skyddsjakt och nivån ligger under vad som kan betecknas som gynnsam bevarandestatus.

Målet är att stammen ska öka till 600 järvar i Sverige.

"Ett mål med viltförvaltningen är att ha hållbara viltpopulationer. Gynnsam bevarandestatus innebär att en art är livskraftig på lång sikt. Eftersom järven inte har gynnsam bevarandestatus behöver vi vara försiktiga med hur vi förvaltar arten. Därför är det mellan Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser", säger Marcus Öhman vid Naturvårdsverket.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här