Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt ska hålla fåglarna borta från potatisen

I början på juli godkände Länsstyrelsen Dalarna skyddsjakt av tranor i Dala-Järna och Nås.
– Tranorna har varit ett väldigt stort problem, säger Kristian Willman.

Annons

De senaste två åren har potatisodlarna i Dala-Järna och Nås sett en markant ökning av tranor på deras åkrar. Förut har det kommit någon enstaka trana, så pass att det varit hanterbart, men nu har fåglarna blivit ett problem.

– De kommer i flockar om 50, 60, 70 stycken och äter upp sättpotatisen, det är väldigt jobbigt, säger Kristian Willman, potatisodlare i Dala-Järna.

Sedan juni har potatisodlarna därför samverkat med Länsstyrelsen för att försöka skrämma iväg tranorna. De har försökt med gasolkanoner, uppblåsbara fågelskrämmor, raketer, pyramidspeglar och Kvismaresnurror för att hålla fåglarna borta, men effekten har inte varit långvarig.

– I början hjälpte det, men sen kom de tillbaka, säger Willman.

De lokala odlarna ansökte därför tillsammans om skyddsjakt på tranor, en jakt som Länsstyrelsen Dalarna nu har beviljat.

– Hittills är det en trana fälld. Det finns beslut på 13 tranor men det är inte alls säkert att det blir 13. Tranorna ska först och främst finnas på fastigheten som beviljats skyddsjakt sen ska säkerheten vara rätt också, säger Bengt Eriksson, naturbevakare från Länsstyrelsen.

Jakten kommer pågå mellan 9 juli och 9 augusti och det gäller alltså 13 tranor, en trana per fastighet som fått tillstånd. När en trana väl blivit skjuten ska den läggas ut eller hängas upp, väl synlig för förbiflygande fåglar så att maximal skrämseleffekt uppnås, dock på ett sådant vis att allmänheten inte berörs.

I beslutet står det att det finns närmare 200 tranor i området, kommer det räcka med skyddsjakt på 13 stycken?

– Nej det gör det väl inte, men just att skjuta någon på varje fastighet kan avskräcka, kanske flyttar de ut på myrar eller annat. Tranorna måste få en skygghetskänsla, säger Bengt Eriksson.

Jakten bedrivs som försöksverksamhet och efteråt kommer Länsstyrelsen Dalarna att tillsammans med Viltskadecentret utvärdera metoden.

– Vi gör det här ihop med forskningen för att få en hållbar förvaltning. Fåglarna orsakar dyra skador och brukarna måste ju kunna driva sin näring, säger Bengt Eriksson.

Annons