Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skydda villan från inbrott innan du reser

Så här i semestertider och när människor sedan åker utomlands och lämnar villan obevakad, så ökar inbrottsrisken. Det klassiska, att se till att det verkar som någon är hemma, och att uppmärksamma tjuvarna när de snokar innan, är enligt polisen några av de bästa råden för att skydda sig mot inbrott.

Antalet villainbrott i Dalarna från idag och ett år tillbaka, ligger högre än för 6 till 7 år sedan, men lägre än toppnoteringen för motsvarande period år 2010 -2011. Vad det beror på är enligt polisen svårt att svara på, men de ser ingen direkt koppling till att villaägarna kan ha varit hemma mer, den här sommaren.

– Det är inte jättemånga brottslingar som håller på med det här, så det är i stort sett lika från år till år, men det är tillfället som gör tjuven, säger Urban Leth på polisens kriminalunderrättelsetjänst.

Leth menar att det ibland uppkommer lokala ökningar av villainbrott, om en inbrottstjuv börjar på ett nytt område. Ofta spanar tjuvarna på vilka tider villorna är tomma, var de ska bryta sig in och i vilket hus det verkar finnas mest värdesaker. I dag använder bovarna också sociala medier som facebook och twitter, för att ta reda på mer om familjen, vilka rutiner de har, om de reser bort och om de har värdesaker.

– Ja, man ska definitivt inte skriva i sociala medier att man åker, framför Urban Leth.

Står det okända bilar i området, så menar Leth att gå fram och fråga är bästa sättet att kolla. Är det snokande inbrottstjuvar så vill de inte bli igenkända och åker med största sannolikhet iväg. Stölderna sker för det mesta när folk inte är hemma, på exempelvis förmiddagar och när de är bortresta. Ibland går tjuvarna in när människorna sover och då kan det vara bra med en hund som varnar.

– Det spelar ingen roll om hunden är liten eller stor, utan snarare är det att den varnar och skäller som avskräcker tjuvarna, berättar Leth.

Inbrottstjuvarna bryter sig in på den plats på huset där de kan ta sig in utan att det syns. I många fall är det fönstret mot skogspartiet eller den skymda dörren mot garaget. Går det att få mer insyn på den platsen av grannar eller förbipasserade, så blir det genast svårare för tjuven.

Det som stjäls mest är värdesaker som smycken och kontanter, som inte tar så stor plats. För bovarna så handlar det om att lätt få med sig sakerna, och så snabbt som möjligt omsätta stöldgodset i pengar. Ibland så stjäls också större saker som fordon och maskiner men då handlar det i regel om beställningsjobb. Badrumsskåpet är också ett ställe som brukar länsas vid villainbrott:

– I många fall så är inbrottstjuvarna missbrukare, och tar allt i medicinväg som de kommer över. När de kommer hem slänger de bara bort det som de inte kan använda eller sälja, framför Urban Leth.

Att ha ett larm och godkända lås är bra och avskräcker tjuven till en viss gräns. Det går också att märka sina värdesaker, det förhindrar inte stölden men sakerna blir svårare att sälja och chansen att de senare återlämnas ökar. Märkutrustning för att märka sina värdesaker och prylar finns att låna hos polisen.

– Vill man inte märka till exempel gamla antikviteter så går det att fotografera, då kan vi sedan identifiera sakerna, avslutar Urban Leth.