Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulpturer i prunkande grönska

I helgen öppnade årets upplaga av skulpturparken hos Ateljé Y i Stora Skedvi.
Sex skulpturer av falukonstnären Kent Boholm hör till sommarens utställningsobjekt.

Konstnärerna Jonas Ahlin och Peter Flinck har bott i det före detta ordenshuset vid Dalälven sedan 2007. Förra sommaren öppnade de sin skulpturpark för allmänheten. Under fyra helger i juli fick besökarna möjligheten att vandra omkring i deras vilt grönskande trädgård, med sluttning ner mot Dalälven. Det blev så lyckat att de satsar i år igen.

– Vi har lagt ner väldigt mycket arbete på trädgården och tänkte att det skulle vara roligt om andra fick se den. Om besökarna kommer hit och njuter av konsten och upplevelsen så är vi nöjda, säger Jonas Ahlin.

Årets upplaga av skulpturparken innehåller sex skulpturer av Kent Boholm, falukonstnären som var lärare på Fornby folkhögskola. Det är konstnären Lisbeth Boholm som lånat ut skulpturerna till Ahlin och Flinck.

Kent Boholm arbetade i sten, stål och plåt och finns representerad med offentliga utsmyckningar på flera håll i Dalarna. När han hastigt avled år 2009 hade han just ställt samman en bok om sina verk. Alla Boholms skulpturer som visas på Ateljé Y är utförda i plåt. Eldvagn heter verket som möter besökaren utanför entrén till det gamla ordenshuset.

Ytterligare två skulptörer har lånat ut verk till Ateljé Y i sommar: Gunilla Tyrberg, Motala, och Kjell Törnqvist, Tibro. Skulptörer som finns representerade i trädgården sedan tidigare är Sofia Carlsson, Svärdsjö, Jiga Design, Stora Skedvi och Stellan Anliot, Hedemora.

Utöver själva konstverken är grönskan och de skrotinstallationer som Ahlin och Flinck ställt ut sevärda i sig. Ahlin och Flinck har också gjort en egen skulptur tillsammans, en grupp körsångare som vänder sig mot älven.

Dessutom finns ett antal djur som bidrar till helhetsupplevelsen av trädgården: skrattduvor, svarthönor, får, en gutebagge – och åsnan Miró. Onekligen mycket som ryms på en begränsad yta.

När skulpturparken öppnade i helgen kom sammanlagt ett hundratal besökare.

– Det kändes hur bra som helst. Reaktionerna var mycket positiva och många tyckte det var roligt att se Kent Boholms skulpturer, säger Peter Flinck.

Ateljé Y:s skulpturpark har öppet lördagar och söndagar i juli klockan 11–17.

Fotnot: Konstverket på förstasidan i dagens del 2 är Stellan Anliots Dunge, ett av de permanenta verken i skulpturparken, skapat av konstnären på plats.