Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulder fick Borlängebo att smuggla alkohol

Stora ekonomiska problem och skulder hos Kronofogden.
Det fick den 44-årige familjefadern från Borlänge att göra beställningsresor till Tyskland för att köpa alkohol till andra.
Men i december 2010 tog allt slut då ekipaget stoppades i tullen med bland annat 1 267 liter starköl och 54 liter sprit.
I dag startade rättegången mot honom och åtta personer till som är misstänkta för inblandning i en smuggelhärva i miljonklassen.

Annons

Den 44-årige Borlängebon och hans 50-åriga hustru misstänks för att under ett stort antal tillfällen 2010 ha köpt stora mängder alkohol i Tyskland och sedan kört det över gränsen till Sverige och hem till Borlänge.

Totalt hävdar åklagaren att det rör sig om 37 000 liter alkohol som tagits hem till Dalarna, till ett sammanlagt värde av drygt en miljon kronor.

Beställare av alkoholen har främst varit en 43-årig och en 50-årig man från Borlänge samt två 35-åriga män från Gustafs.

Under rättegången i Falu tingsrätt på tisdagen framgick det att 44-åringen från Borlänge är arbetskamrat med den 50-årige Borlängebon. Och att det var på arbetsplatsen som planerna på alkoholresorna till Tyskland började.

– Han visste om min dåliga ekonomi och erbjöd mig körningar till Tyskland för att hjälpa mig, berättar 44-åringen.

Så här beskrev han att resorna gick till:

Han förseddes med bil, pengar och ett ordernummer på beställningen. Väl framme vid butiken i Tyskland lastade 44-åringen på det beställda godset och återvände mot Sverige.

– Ibland var min hustru med som sällskap, säger han.

I Helsingör fick han ofta sällskap av ytterligare en person som skulle åka med genom tullen till Sverige. För om de stoppades skulle de då kunna hävda att de var fler som skulle dela på alkoholen för eget bruk.

Åter hemma i Borlänge lämnade 44-åringen ifrån sig bilen med alkoholen till de två Borlängeborna utan att fråga något mer.

Efter ett tag fick han förfrågan att även köra likadana beställningsresor åt två män i Gustafs, vilket 44-åringen nappade på. Dessa resor ska ha gått till på samma sätt, enligt 44-åringen.

För sina tjänster fick 44-åringen 3 000 kronor per resa och sammanlagt gjorde han cirka 16 resor för Borlängebornas räkning och fyra för uppdragsgivarna i Gustafs under 2010, berättade han.

Men den fjärde december samma år tog det stopp. 44-åringen, hans hustru och en 32-årig medhjälpare vinkades in i tullen. Sällskapet uppgav att alkoholen var för eget bruk och de släpptes.

Men tulltjänstemännen hade fattat misstankar och följde efter fordonet. Då upptäckte man att den tredje personen släpptes av efter vägen.

Och då grep man det gifta paret från Borlänge.

Åklagare Johan Knies hävdar att 44-åringen gjort sammanlagt minst 21 resor åt de två männen från Borlänge samt fyra resor på uppdrag av männen från Gustafs.

De två männen från Gustafs och de två Borlängeborna har medgett att de beställt alkohol, till största del öl, på nätet och gett 44-åringen i uppdrag att hämta hem varorna i Tyskland.

Men de nekar till brott då de menar att mängden har varit innanför ramen av det tillåta och att det rört sig om eget bruk.

Antalet resor och mängden alkohol är betydligt mindre än vad åklagaren påstår, menar de fyra misstänkta.

Den stora beställningen som beslagtogs av tullen den fjärde december hade Gustafsborna dock gjort tillsammans med ett tiotal vänner och släkt. Alla andra resor har varit för eget bruk, menade de.

Åklagare Knies hävdar också att den 50-åriga hustruns roll varit betydligt större än bara ressällskap. Han menar att även hon gjort sig skyldig till grov smuggling eller medhjälp till grov smuggling, vilket hon nekar till.

– Jag var med ungefär fem till sju gånger för hålla min man sällskap, sade hon under förhöret.

Som bevisning för systematisk smuggling tog åklagaren bland annat upp flera beställningslistor som hittats hemma hos en av männen från Borlänge, samt en almanacka hemma hos 44-åringen där han antecknat alla resor till Tyskland.

Sms-trafik mellan beställarna och den 44-årige kuriren har också kartlagts där de bland annat skriver om dubbelbokade resor.

Under onsdagen fortsätter rättegången då bland annat en representant från Tullverket ska vittna och förhör ska göras med 50-åringen och 43-åringen från Borlänge.