Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skuggbudget är offensiv, ansvarsfull och bra för Dalarna"

Skuggbudget är offensiv, ansvarsfull och bra för Dalarna. Så sammanfattar länets s-ordförande partiets förslag.
– Jag kan lova att vårt förslag skulle ge fler i utbildning, färre arbetslösa och större satsningar på infrastrukturen i Dalarna, säger Peter Hultqvist.

Trots det har socialdemokraterna inte gett några detaljer i sin skuggbudget kring satsningarna på infrastrukturen i landet - och i Bergslagen. Förutom en allmän satsning på 400 miljoner i underhåll och drift av järnvägen under 2013.

– När regeringen var så vaga i sin budget så bestämde vi oss för att avvakta regeringens infrastrukturproposition. I vår kommande infrastrukturmotion kan jag lova att vi kommer föreslå rejält med satsningar i bland annat järnvägar för gruvindustrin de kommande åren, säger han.

Socialdemokraterna vill i sin skuggbudget satsa fem miljarder mindre än regeringen på reformer - totalt 18 miljarder.

Hultqvist menar att det är viktigt i dagens osäkra internationella läge att inte riskera det så kallade överskottsmålet - och att på så sätt riskera statens finanser.

– Detta för att ha en buffert om läget försämras i världsekonomin. Regeringen drar i stället till med förslaget att sänka bolagsskatten för totalt 16 miljarder. Det tycker vi inte är måttfullt. Pengarna vill vi i stället satsa på utbildning, skola och jobb. Vi vill ha en buffert för att kunna tackla eventuella framtida lågkonjunkturer, som många tror är på väg, säger han.

Mycket i skuggbudgeten har presenterats tidigare. Nyheter var bland annat förslaget om höjt barnbidrag, 100 kronor, och sänkt skatt för pensionärer med 100 kronor.

– Det viktiga för landet - och Dalarna - är de satsningar vi föreslår på näringspolitiken, arbete och utbildning. Vi satsar också mer på kommuner och landsting. Detta - om vi får makten - kommer leda till fler jobb och lägre arbetslöshet i Dalarna. I dag har vi 5,8 procent öppet arbetslösa i länet, 1 472 personer. I landet är arbetslösheten 7,5 procent. Det är högre än flertalet jämförbara Europeiska länder. Vi vill bekämpa det, säger Peter Hultqvist.

Fotnot: Det så kallade budgeterade överskottsmålet är en strävan att bunkra en procent av BNP - inför kommande dåliga tider. Detta över en hel konjunkturcykel, som är perioden mellan två hög- eller lågkonjunkturer. I regel handlar det om en tidsperiod av fyra till åtta år.