Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skuggbudget är offensiv, ansvarsfull och bra för Dalarna"

Skuggbudget är offensiv, ansvarsfull och bra för Dalarna. Så sammanfattar länets s-ordförande partiets förslag.
– Jag kan lova att vårt förslag skulle ge fler i utbildning, färre arbetslösa och större satsningar på infrastrukturen i Dalarna, säger Peter Hultqvist.

Annons

Trots det har socialdemokraterna inte gett några detaljer i sin skuggbudget kring satsningarna på infrastrukturen i landet - och i Bergslagen. Förutom en allmän satsning på 400 miljoner i underhåll och drift av järnvägen under 2013.

– När regeringen var så vaga i sin budget så bestämde vi oss för att avvakta regeringens infrastrukturproposition. I vår kommande infrastrukturmotion kan jag lova att vi kommer föreslå rejält med satsningar i bland annat järnvägar för gruvindustrin de kommande åren, säger han.

Socialdemokraterna vill i sin skuggbudget satsa fem miljarder mindre än regeringen på reformer - totalt 18 miljarder.

Hultqvist menar att det är viktigt i dagens osäkra internationella läge att inte riskera det så kallade överskottsmålet - och att på så sätt riskera statens finanser.

– Detta för att ha en buffert om läget försämras i världsekonomin. Regeringen drar i stället till med förslaget att sänka bolagsskatten för totalt 16 miljarder. Det tycker vi inte är måttfullt. Pengarna vill vi i stället satsa på utbildning, skola och jobb. Vi vill ha en buffert för att kunna tackla eventuella framtida lågkonjunkturer, som många tror är på väg, säger han.

Mycket i skuggbudgeten har presenterats tidigare. Nyheter var bland annat förslaget om höjt barnbidrag, 100 kronor, och sänkt skatt för pensionärer med 100 kronor.

– Det viktiga för landet - och Dalarna - är de satsningar vi föreslår på näringspolitiken, arbete och utbildning. Vi satsar också mer på kommuner och landsting. Detta - om vi får makten - kommer leda till fler jobb och lägre arbetslöshet i Dalarna. I dag har vi 5,8 procent öppet arbetslösa i länet, 1 472 personer. I landet är arbetslösheten 7,5 procent. Det är högre än flertalet jämförbara Europeiska länder. Vi vill bekämpa det, säger Peter Hultqvist.

Fotnot: Det så kallade budgeterade överskottsmålet är en strävan att bunkra en procent av BNP - inför kommande dåliga tider. Detta över en hel konjunkturcykel, som är perioden mellan två hög- eller lågkonjunkturer. I regel handlar det om en tidsperiod av fyra till åtta år.