Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skruvat och surrealistiskt

Under uppväxten i Borlänge ägnade hon sig åt friluftsmåleri. När Rose-Marie Klintman återvänder med en separatutställning är det med färgstarka surrealistiska målningar.

Annons

Klintman är född och uppvuxen i Borlänge. I dag delar hon sin tid mellan lägenheten på Söder i Stockholm och gården i Bergsjö i Hälsingland som hon köpte för tjugo år sedan när hon flyttade från Dalarna.

Under tonåren i Borlänge fick hon sina första lektioner i friluftsmåleri av Hans Tollsten och Sigge Rosén. Senare har hon studerat vidare och gått igenom faser med självporträtt, stilleben och kroki.

I dag är hennes konstnärliga stilriktning surrealismen med förvrängda rums- och kroppsformer och oväntade kombinationer av objekt.

Som surrealist med utgångspunkt i automatismen låter hon tanken löpa fritt utan krav på logik i kompositionerna. Resultatet är en absurd, humoristisk och färgstark bildvärld som struntar i regelverk och förutfattade meningar om hur tingen och tillvaron ser ut.