Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotbilar i Nybergs gruva

Flera skrotbilar har genom årens lopp dumpats i ett gruvhål i Smedjebacken. Enligt obekräftade uppgifter till DT rör det sig om minst ett 50-tal olika fordon.

För en tid sedan hittades 16 bilar i Silvbergs gamla silvergruva.

Nu kan DT berätta att flera bilar har dumpats i ett gruvhål vid Nybergs gruvfält, i närheten av Gubbo söder om sjön Staren i Smedjebackens kommun.

Tidigare har Bergsstaten i Falun berättat för DT att man inte är förvånade. Det är vanligt att folk av olika skäl dumpar fordon och annat man vill bli av med i gamla vattenfyllda gruvhål, vilket det inte råder någon brist på i Bergslagen.

Alexander Tengzelius, dykare i Ludvika Sportdykarklubb, har varit ner i Nybergs gruva tre gånger.

– Det finns lite bilar där. Tyvärr är det grumligt efter 12 meter, det blir som ett skikt. Det ligger åtminstone 3-4 stycken bilar på varandra, säger en dykare.

På Dykarsajten dykarna.nu finns flera loggar som vittnar om bilar i det vattenfyllda gruvhålet – däribland en Volvo S80.

– När jag dök där för två somrar sedan så såg jag hur det kom bubblor med olja och sedan att det kom från S80:n, så den var nog ganska ny, berättar dykaren.

Enligt obekräftade uppgifter till DT ska det finnas mellan 50-100 olika typer av fordon som dumpats av olika skäl.

Sportdykaren kan inte bekräfta det antalet då han bara dykt tre gånger där – och på grund av grumligt vatten.

– Jag vet inte om det ligger fler där under då sikten är så dålig, men man kan ju se att bilarna har dumpats från ett och samma ställe, säger sportdykaren..

Flest gamla gruvor finns i Ludvika kommun och även en hel del i Smedjebacken. Dumpade bilar i den 680 meter djupa Grängesbergsgruvan var ett av orosmolnen när man började diskutera länspumpning av järnmalmsgruvan för åtta år sedan.