Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skriver till regeringen om fäbodmiljö

Oron är stor inom Bjönsabergs samfällighetsförening för vad Fortums nya kraftledningar kommer att innebära för fäbodmiljön. Nu har fäbodlagets kassör, Erik Kajander, skrivit till miljöminister Lena Ek.

Annons

"Vi inom Bjönsabergs samfällighetsförening tycker att det är konstigt att varken kommunen, länsstyrelsen eller regering har några större invändningar mot att Fortum ska få uppföra/bredda befintlig ledningsgata genom Bjönsaberg när i princip samtliga boende i Bjönsaberg är emot detta", skriver Erik Kajander.

Han påpekar att fäboden norr om Mora har klassats som riksintresse, och att nästan samtliga andra fäbodar har förstörts och moderniserats med både el och målade/brädslagna hus.

"När vi i fäbodlaget ska göra någon åtgärd inom skogen eller fäboden tänker vi alltid på hur miljön ska påverkas och vi försöker att behålla det genuina och gamla med fäboden. Vi röjer busk, slår med lie och gammal slåmaskin, gör hässjor samt värnar om en trevlig fäbodmiljö".

"Därför tycker vi att ni får hjälpa oss med att slippa ge efter för Fortums krav att få tillstånd att bredda kraftledningen".

Erik Kajander konstaterar att utan kommun och länsstyrelsen har fäbodlaget inte en chans att stoppa utbyggnaden. Han beskriver även en oro för giftpåverkan från stolparna som behandlats med kreosot.

"Detta farliga gift kan hamna i dricksvattnet som kommer från källorna som finns ovanför ledningsgatan", skriver Erik Kajander.