Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skriver för att hon måste

Poeten Jenny Wrangborg skriver om saker som gör henne arg. Ofta orättvisor i arbetslivet. Just nu Israels blockad mot Gaza. I helgen läser hon sina dikter i Borlänge.

Annons

– Jag har nog alltid haft lätt för att bli upprörd. Skrivandet har varit ett sätt att kanalisera ilskan, säger Jenny Wrangborg.

Hennes genombrott kom för två år sedan med diktsamlingen Kallskänken som gav henne Stig Sjödin-priset.

I våras fick hon LO:s kulturpris, för LO skrev hon diktsviten Ett nytt språk till den nya människan. Dikterna i samlingen är klassiska arbetsskildringar men med ett modernt tilltal.

De handlar om hennes jobb i köket på restauranger och kaféer i Sverige, Kanada och Norge. Om arbetets villkor, att vilja ta plats och påverka men inte kunna. Om misslyckanden i den fackliga kampen i en bransch där arbetsgivaren har makten. Men Wrangborgs texter handlar också om solidaritet, gemenskapen med arbetskamraterna och styrkan i att tillhöra och stå tillsammans.

– Jag skriver utifrån min erfarenhet. Om det jag har omkring mig, säger Wrangborg.

Första gången hon minns att hon reagerade på något hon upplevde orättvist och skrev om det var i tidiga tonåren.

– Det måste ha varit Bill Clinton. Att han satt där i sitt vita palats och bestämde över andra människor.

Vad får dig att reagera i dag?

– Det är mycket. Det som man möter i arbetslivet, det uppdragna tempot, stressen av att allt ska gå snabbare och effektiviseras. Färre människor ska göra mer. Nu senast har jag varit väldigt engagerad i händelserna på Västbanken. Att Israel kidnappat mina vänner. Den olagliga blockaden som Israel riktar mot Gaza, säger Wrangborg som deltagit i två resor med Ship to Gaza. I juli mellan Göteborg och Oslo och i augusti när båten gick mellan två hamnar i Spanien.

– För mig handlar det mycket om att förmedla hopp. Att de som bor i Gaza förstår att de inte är glömda även om våra regeringar inte handlar.

Om det senare har hon skrivit en långdikt som hon publicerat på sin hemsida och som hon läste under en Ship to Gaza manifestation i Malmö förra veckan.

Vad får vi höra i Borlänge i helgen?

– Det blir dels dikter ur Kallskänken, dels texter ur en kommande diktsamling, dikter som handlar om arbete varvat med internationella frågor, både gammalt och nytt.