Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrev sin första revy som 16-åring – Minnesord över Gunnar Grahnström

Gunnar Grahnström, före detta bankdirektör från Strömsund, avled 20 september 2019, 96 år gammal. Han sörjs närmast av sönerna Kjell, Pär och Anders med familjer.

Realexamen 1940 och sedan anställning vid Landsfiskalskontoren i Strömsund, Bräcke och Järpen. Efter lumpen tillbaka till landsfiskalskontoret och 1947 anställning vid Jämtlands Folkbanks huvudkontor i Östersund. 1956 till Strömsund, nu som chef för bankens verksamhet i norra Jämtland. Gunnar arbetade som bankdirektör till pensioneringen 1983. Parallellt uppbar han en försäkringsagentur i Skandia i nära 40 år.

Engagemanget för teater och underhållning har löpt som en röd tråd genom Gunnars liv. Endast 16 år gammal skrev han sin första revy, som sedan följdes av ett 20-tal ytterligare. I slutet av 40-talet var det sommarteatrar och tältrevyer med bland andra barndomsvännen Yngve Gamlin. I början av 1950-talet spelade han i Arnljotspelen och 1954 drog Jamtlikvällarna igång i Östersund. Där jobbade Gunnar med idéer, artistbokningar och som programledare. Onsdagskvällarna blev en riktig succé med publik på cirka 100.000 under sommaren 1955 och totalt nära en miljon under de tio år som Gunnar var engagerad. Roliga program, tävlingar och kända artister, till exempel Björling, Miss Universum Hillevi Rombin, Karl Gerhard och Zara Leander. 1957 körde han igång samma koncept i Strömsund. Strömskvällar blev snabbt populära onsdagar som återkom nästan varje år fram till 1966.

Genom åren var Gunnar även engagerad i Jämtlands Gille i Östersund och Strömsunds Hembygdsförening, där han blev hedersledamot 1977.

Gunnar gifte sig 1949 med Margareta Melander och makarna flyttade 1997 till Borlänge för att bo närmare barnen. Margareta dog 2007 och därefter levde Gunnar ensam. Trots avståndet till Jämtland var det ändå där hans själ hade sin hemvist. Stugan i Torsfjärden, naturen, fisket, och minnena från upplevelser med familj och vänner betydde mycket.

Gunnar var en alldeles särskilt härlig person som lämnar ett stort tomrum efter sig.

Sönerna Kjell, Pär och Anders Grahnström