Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev på Facebook - präst får kritik

/

Biskopen och Domkapitlet tar en dalapräst "i örat" för vad prästen gett uttryck för på Facebook.
– Ytterst handlar det om förtroendet för kyrkan, menar domkapitlet som finner att prästen genom sina uttalanden har "skadat det anseende som en präst bör ha".

Annons

Prästen får kritik, men slipper i alla fall att få en skriftlig erinran som "julhälsning" från chefen. Fast chefen hytter med fingret:

– Domkapitlet förutsätter att frågan inte aktualiseras igen, skriver nämligen biskop Thomas Söderberg.

Efter en anmälan har domkapitlet granskat prästens aktiviteter på internetsajten Facebook under hösten. Det har handlat om den infekterade striden kring fjällkyrkorna i Sälenfjällen.

I sitt beslut understryker domkapitlet sin förväntan på innehavare av vigningstjänsten att inte använda personangrepp. Det är enligt domkapitlets mening oacceptabelt.

"Det kan heller inte ses som acceptabelt att lämna ut uppgifter från samtal förda i förtroende, även om de inte omfattas av tystnadsplikt", skriver domkapitlet vidare.

I ett beslut förra året om prästerliga aktiviteter på Facebook konstaterade Domkapitlet att det är positivt att en präst eller diakon på olika sätt deltar i det offentliga samtalet, men också:

– Genom att använda Facebook får uttalanden en stor spridning, som avsändaren måste ta ansvar för. Genom den stora spridningen är det också av stor vikt att uppgifterna är riktiga. Det handlar om förtroendet för kyrkan.

Mer läsning

Annons