Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämde bort vargen med varningsskott

Tidigt på torsdagsförmiddagen var Göran Nilsson ute i skogarna vid Vibberbo, öster om Smedjebacken, för att jaga småvilt. Jakthunden, den sjuårige drevern Gulliver, hann dock bara söka ut 300 meter innan dagen tog en olycklig vändning.
– Hunden bara skrek. Jag förstod direkt att det var varg, säger Göran.

Det är en märkbart tagen Göran Nilsson som tar emot NLT i hemmet i Vibberbo. Han har precis hämtat hunden från Falu djursjukhus där den opererats för sina skador.

– Jag är glad över att få tillbaka hunden. Men jag är förbannad över att det ska kunna hända sådana här saker, säger han.

Göran beskriver hur han hörde att hunden gav ifrån sig två skall, för att sedan börja tjuta.

– Jag tog bössan och rusade dit och på vägen sköt jag ett varningsskott i luften. Först blev det tyst en stund men sedan blev det liv igen.

Kort senare mötte han Gulliver i ungskogen.

– Hunden bara stod och skakade.

Göran såg aldrig vargen, eller vargarna, men är säker på hur han hade agerat om han hade ställts öga mot öga med rovdjuret.

– Då hade det inte funnits någon varg i dag. Enligt paragraf 28 i jaktförordningen har man rätt att skjuta i nödvärn.

Direkt efter attacken tog Göran med sig hunden och körde till Falu djursjukhus. Där konstaterade man att Gulliver hade två djupa bett i sidorna, ett bett i skinkan, ett i svansen samt revor på halsen.

Den sändare Gulliver bar runt halsen tros ha varit hundens livförsäkring.

– Det var bitmärken i plasten på den, förklarar Göran.

På fredagskvällen åkte Göran Jansson, besiktningsman och naturbevakare vid länsstyrelsen, till Vibberbo för att dokumentera hundens skador.

– Det är typiska vargbett, det är ingen tvekan om det, klargjorde han efter att ha undersökt hunden.

Naturbevakaren menar att Göran Nilsson gjorde rätt som sköt varningsskott.

– Ja, man ska skrämma så fort man kan. Ett gevär är det bästa för det hörs och då får vargen annat att tänka på. Annars kan man gapa.

Göran Jansson tror att vargen, eller vargarna, som attackerade Gulliver kommer från det så kallade Nornreviret mellan Smedjebacken och Hedemora.

Där finns sedan tidigare en tik och en hane, som länsstyrelsen nu misstänker har fått valpar.

– Vi har hittat färsk vargspillning intill platsen där hunden blev attackerad. Så fort det blir snö ska vi ut och spåra.

Göran Nilsson vittnar även om att man under den senaste vintern såg två vargar i Vibberbo.

– De strök omkring inne i byn, helt orädda.

Direkt efter att Gulliver hade attackerats bestämde sig Göran Nilsson för att skicka in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen.

– Nu får det fan vara nog, säger han men tillägger att han inte hyser någon förhoppning om att få ansökan beviljad.

Kommer du våga ta med dig hunden ut i skogen igen?

– Ja, vargarna ska inte få ta över. Men man kommer ha hjärtat i halsgropen.