Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skötten" vill lyfta fram gamla industri- och kulturverksamheter i Säter

Bengt-Åke "Skötten" Johansson och Christer Malmstedt saknar informationstavlor om gamla industri- och kulturverksamheter i Säter.
Därför har duon skrivit ett medborgarförslag om detta.

Johansson och Malmstedt skriver i sitt medborgarförslag att det på flera platser i Säters stad och dess omgivningar finns många inslag som påminner om Säters historia. De vill dock att detta ska lyftas fram mer, så att inte minnena försvinner.

– Detta är eftersatt, det är gamla kultur- och industrilokaler och platser som folk inte vet vad de har använts till. Risken är att detta bara försvinner ur folk medvetande. Vi vill att detta ska fräschas upp lite. Det har ju flyttat hit många nya människor som inte vet alls vad som har funnits här tidigare, säger Bengt-Åke Johansson.

De efterlyser orienterings/informationstavlor med information på både svenska och engelska.

– Vi lägger oss inte i hur det kan se ut eller så, huvudsaken är att det blir gjort. Det kan bli något liknande som Kulturpromenaden i Hedemora, som jag nyligen läste om i Södran, säger Bengt-Åke "Skötten" Johansson.

LÄS ÄVEN: Kulturpromenaden i Dalarnas äldsta stad har uppdaterats med modern teknik.

Han påpekar dock att det redan finns bra exempel på kulturinformation på vissa platser i Säters kommun.

– Det finns bra information vid Uppbostenen i Stora Skedvi och vid Lundgrens industrimuseum i Gustafs, men detta är något som saknas i Säters stad, säger "Skötten" Johansson.

Han nämner även prinsbesöket i Säter och Stora Skedvi i oktober då prins Carl Philip och prinsessan Sofia bakade bröd i Skedvi och besökte Dalform i Säter.

– Då skrevs det i pressen något i stil med att "Dalform finns i en röd tegelbyggnad intill stationen". Men lokalen som Dalform ligger i var ju tidigare Säters Väveri, som hade hundratals anställda och var en väldigt viktig arbetsplats. Detta borde lyftas fram, tycker "Skötten".

LÄS ÄVEN: DT bevakade prinsparets besök på Dalform i Säter.

Bengt-Åke "Skötten" Johansson och Christer Malmstedt, tidigare kommunchef i Säter, listar följande platser som lämpliga för dessa informationstavlor:

Säters väveri, Segebaden/Bergs nerlagda fabriksområde, de tre gruvorna på Gruvplan, Kungs-gruvan – Finnbo-gruvan och Karl Axel gruvan, Säters mekaniska Brödfabrik, Yxfabriken, Kvarnbyggnaden och Minnesstenen Dalsby kapell vid Ovangårdarnas skola.

"Fastigheter eller platser där fastigheter legat har även försvunnit eller upphört och därmed har även en historisk betydelsefull miljö försvunnit. Det är viktigt att rädda och dokumentera stadens tidigare industri- och kulturliv till eftervärlden och göra dokument och information lätt tillgängliga. Det bör vara ett viktigt kommunalt ansvar att stärka medvetenheten om Säters unika olika natur och kulturmiljöer", skriver duon i sitt medborgarförslag.

De föreslår att kommunen ska uppdra till lämplig förvaltning att inventera kulturplatser, fastigheter, byggnader och områden i hela kommunen där viktiga industri- och kulturverksamheter förekommit samt på sådana platser där information saknas låter uppsätta allmän lättförståelig information i form av orienterings/informationstavlor.

– Förslaget har remitterats till kommunstyrelsen. Vi får se vad som händer med det härnäst, säger Skötten.

LÄS ÄVEN: Bildextra från prinsparets besök i Dalarna.

LÄS ÄVEN: Se när prinsparet bakar bröd i Stora Skedvi.

Läs fler nyheter från Säters kommun.