Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterrace och Shootout på årets båtfest på Runn

Med start på fredag fram till söndag är det åter dags för Runndagarna och Poker-Runn. Runndagarna har hållits sedan år 2000 och för Poker-Runn är det tioårsjubileum som i år passande nog kommer med ett par spännande nyheter.
– Det känns fantastiskt att stå här, det trodde vi inte när vi startade för tio år sedan kan jag säga ,säger Leif Karlsson som är en av arrangörerna.

Annons

Under fredagen drar det alltså i gång.

Runndagarna och Poker-Runn är en stor sommarhöjdpunkt för många, inte minst för Falu- och Borlängebor. DT träffade två av arrangörerna –Christian Van Dartel och Leif Karlsson – inför årets båtfest och kände av pulsen inför det som komma skall.

– Det känns alltid bra så här års! Så fort det är augusti längtar vi efter Runndagarna och det tror jag att alla gör i Falun och Borlänge, säger Christian Van Dartel.

Förra året var det 60 båtar som var med i Poker-Runn vilket var rekord, men i år är det dags att skriva in en ny rekordsiffra då antalet medverkande båtar ser ut att landa på 76 stycken. Upp emot 10 000 personer väntas röra sig runtom Runn under helgen.

Leif Karlsson berättar lite om nyheterna som finns på schemat i år:

– En nyhet är "shootout", som det heter i USA, men vi har valt att kalla vår för "Runn-out".

– En vanlig shootout innebär det att man har en ren hastighetstävling och ser vem som åker fortast. Men vi vill vara lite mer familjära då vi tror på det konceptet och kör mer man mot man. Detta innebär att man utmanar någon som har likartade motorer, liknande båt eller någonting som gör det intressant och sedan kör man en sträcka på ungefär 800-1000 meter mot varandra.

Vad är den andra nyheten?

– Det är vattenskotrar! Det är Motorbiten i Falun som arrangerar vattenskotrarna.

Leif Karlsson avslutar med att spåna lite kring varför han tror att det gått så bra för Poker-Runn och Runndagarna.

– Det känns fantastiskt att stå här, det trodde vi inte när vi startade för tio år sedan kan jag säga. Vi har behållit vår familjära stämning och många ser det här som en båtträff, en träff där man kan umgås med varandra.