Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterbusar på fjället

/
  • De vita vidderna i Sälenfjällen lockar skoteråkare från snöfattiga trakter söderut i landet och från Norge. Men det ser inte alltid ut så här med snöskotern på rätt led och i rätt fart och polisen är bekymrad över utvecklingen.
  • Polisområdeschefen i Malung-Sälen Lena Ronnerstedt-Eriksson körde 70 på fjällvägen och blev omkörd av en snöskoter på leden bredvid, där fartgränsen var 30.

De kör för fort, de kör i förbudsområden. Och någon kör även alkoholpåverkad. Polisen i Sälen är oroad över snöskoteråkarnas framfart under årets första helger. Nu kommer det att bli skärpt övervakning med både blåskontroller och fartlaser.
– De senaste helgerna har det inte alls varit bra, och det är stora gäng som kommer hit och en del av dem buskör, säger polisområdeschefen i Malung-Sälen Lena Ronnerstedt-Eriksson

Annons

Snöbrist i stora delar av landet är troligen en förklaring till att Sälenfjällen, med riktig vinter, lockar snöskoteråkare från vida omkring. Även skoterintresserade norrmän åker gärna till Sälen. Och så långt är väl allt bra.

– Men det som är tråkigt är att en del av skoteråkarna inte vill följa de regler som finns. De är skyldiga att ta reda på hur de får köra och de ska respektera reglerna. Vi ska kanske påminna om att det gäller samma regler för återkallande av körkort med rattfylleri och fortkörning på snöskoter som med bil, säger Ronnerstedt-Eriksson.

Hon kunde själv konstatera att det finns skoterförare som kör alldeles för fort. När hon körde bil på fjällvägen, där farten är begränsad till 70 km i timmen, så blev hon omkörd av en snöskoter på skoterleden, som går parallellt med vägen.

– Dels är ju maxfarten för snöskoter överallt begränsad till högst 70 km timmen, men på den här sträckan är det faktiskt 30-begränsning för skotrar. 30-gränsen har förstås sina skäl, det handlar inte minst om säkerheten för andra människor, skidåkare och barnfamiljer som kanske korsar skoterleden.

Under förra helgen var polisen ute och gjorde nykterhetskontroller bland skoteråkarna. 150 förare fick blåsa och två av dem åkte fast för rattfylleri.

Den ene försökte för övrigt att smita och köra ifrån polisen, men tack vare att polisen numera har fått bättre skotrar kunde man hinna ifatt smitaren, som var rattfull och fick sitt körkort indraget.

– Vi kommer nu att intensifiera kontrollerna av skotertrafiken. Vi ska också ut på skoterlederna med laserkamera och ha fartkontroller, och det gäller samma regler som i vägtrafiken. Kör man mer än 20 för fort på en 30-sträcka så dras körkortet in, säger polisområdeschefen.

En annan avart som polisen och tillsynspersonal från kommun och länsstyrelse noterat är att det sker en hel del överträdelse med skoteråkning i områden där det är snöskoterförbud.

– Det finns platser där friåkning är tillåten, och de som kör snöskoter är skyldiga att hålla reda på vilka områden som det gäller i. I övrigt ska de hålla sig till lederna och definitivt hålla sig borta från förbudsområdena. Annars är det risk att det kommer att bli ytterligare begränsningar för skoteråkning framöver, säger Lena Ronnerstedt-Eriksson.

Mer läsning

Annons