Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoteråkare varnas för svaga isar

Bara var femte skoterförare har isdubbar med sig när de kör skoter på isar. Det borde bli ändring på det eftersom isarna just nu är förrädiska - framför allt i Dalafjällen.

Det är Fjällsäkerhetskommittérna som går ut och varnar för de svaga isarna i fjällområdet - från Dalafjällen i syd till norra Norrbotten.

- Skoteråkare bör vara extra försiktiga och helst undvika att köra på isbelagt vatten i fjällen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Det har tidigare förekommit tragiska incidenter när skoterförare kört genom isen. Sedan år 2007 har en omkommit och två skadats här i Dalarna vid sådana olyckor.

Fjällsäkerhetskommittérna anser att isdubbar borde vara en självklarhet i utrustningen när man åker skoter och man vet att man kan passeras isbelagda vatten. Men en undersökning som Länsstyrelsen Norrbotten gjort visar att bara var femte skoterförare har med sig isdubbar.

Även Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation för statistik över olyckshändelser. Den visar att år 2011 har hittills åtta skoterförare gått genom isen i landet. En med tragisk utgång.