Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skördefest med pajtävling

Vem gör den godaste pajen i södra Dalarna?
Det finns chans att fila på receptet fram till söndag. Då ska tävlingen avgöras under årets Skördefest.

Annons

För tredje året i rad är det dags för Skördefest i södra Dalarna. Hela helgen är det öppet hus hos ett 40-tal gårdar, butiker och restauranger där mathantverket står i centrum.

Från Långshyttan i norr till Krylbo i söder ligger det som arrangörerna kallar södra Dalarnas Toscana. Mellan den 7-9 september visar lokala matproducenter upp sig i en skördefest som blir större för varje år.

– Det är ju en väldigt kort tid vi har hållit på så vi är glada att det är så många som är med, jag tror att det är ungefär 35 procent fler ställen jämfört med förra året, säger Liselotte Dahlin, smakutvecklare på LissEllas senap.

Förra året var det premiär för en tävling bland traktens pizzerior som gick ut på att baka den godaste pizzan med lokala råvaror. Den tävlingen återkommer liksom pajtävlingen, vilken är öppen för allmänheten. Alla som vill delta får bege sig till Husby hembygdsgård mellan klockan 13.00–13.30 och lämna in sin bästa efterrättspaj med recept. Kravet är att pajen ska innehålla en lokalt producerad huvudråvara.

– Vi har ju till exempel två äggproducenter, det finns lokalt mjöl, frukt, bär och hasselnötter, säger Liselotte Dahlin.

Tävlingsbidragen bedöms av en jury och klockan 15.00 utses en vinnare.

– Vinnaren får förutom äran också en buckla och lokalt producerade produkter i pris, berättar Liselotte Dahlin.

Under helgen pågår också flera lokala matmarknader. På fredagen hålls Genuin Dalamarknad i Tvikstarondellen och under lördagen är det såväl Bruksmarknad i Stjärnsund som Matmarknad på Salutorget i Säter. På söndagen blir det Bondens dag i samband med pajtävlingen i Husby.

Flera restauranger serverar också specialkomponerade rätter med lokala råvaror.

Hela programmet för skördefesten finns att läsa på www.skordefest-dalarna.se.