Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skördefest i tre dagar

Skördefest i södra Dalarna är en färd genom tre kommuner under lika många dagar. En smakfull resa där allt handlar om en och samma sak – den lokala maten.
Skördefestens karta 2012 innehåller mer än 30 besöksmål.

Varje dag finns någon marknad att besöka. En av de minsta men desto mer idylliska är lördagens Bruksmarknad i Stjärnsund. Där finns grönsaker, teer, kryddor, rökt fisk, sylt och surdegsbröd.

Även en man som säljer salva är på plats men säger att han vill vara anonym.

– Läkemedelsverket är på oss, trots att vi säljer det som hudkräm och inte som läkemedel, förklarar han.

Ändå kokas salvan i EU-godkänd lokal efter ett recept som säkert varit detsamma i 100 år. Den marknadsförs som bra mot torr och narig hud, fast kan tydligen hjälpa mot annat också.

– Vi har alla papper klara, garanterar mannen och vill passa på att lovorda Stjärnsundsmarknaden.

Den är väldigt trevlig, tycker han.

– Inte som i Ockelbo, dit åker jag aldrig mer, det är så trångt mellan borden att man får krypa ut, säger mannen.

Allt på skördefestkartan är numrerat. Pellasgården i Vikmanshyttan har nummer 19. Där har familjen odlat KRAV-märkta grönsaker och potatis sedan 1988. Det är andra året som Pellasgården är med i skördefesten.

Maria Pellas tror att familjen är en av få i Sverige som odlar KRAV-märkt paprika. Det är svårt att få den att växa.

– Paprikan kommer på hösten men då börjar det bli för kallt här i Sverige, berättar hon.

Det är måna stamkunder som kommer till gården för att handla. Men den sista tiden har varit många nya ansikten, tycker hon.

På gården plockas mer än tio ton gurka per säsong. Tomater är en annan specialitet i de två växthusen som är 500 kvadratmeter stora.

– Gurkan växer fortare än tomaterna, säger Maria Pellas och berättar att tomatfröerna sås redan i januari.

Plantorna sätts sedan ut i mars, vilken är den månad som gurkan börjar sås.

– Vi försöker få igång skördarna samtidigt, tomaterna brukar komma i början av juni, säger hon.

Liselotte Dahlin i skördefestens organisation, säger att hon är full av beundran för det arbete som görs på Pellasgården.

– Det är ett privilegium att vi har KRAV-odlade grönsaker här i länet, det är inte alla som är så lyckligt lottade, säger hon.

Liselotte Dahlin berättar att skördefesten egentligen vänder sig till alla som sysslar med lokal mat. Den riktar sig främst mot dem som har livsmedelsproduktionen som en del av sin inkomst.

Hos Matses Mat i Pungmakarbo utanför Säter finns ett gårdsslakteri och en kycklingfarm. Några kalkoner har de också, men Elin Eriksson tycker att kycklingarna är enklare och roligare att hålla på med.

I lokalen som byggdes för två år sedan är det golvvärme. De två veckor gamla kycklingarna rör sig fritt. De har foderstationer och en vattenramp med nipplar att dricka ur. Det är praktiskt förklarar Elin Eriksson. Då går det enkelt att tillsätta vitaminer direkt i vattnet.

– I somras hade vi en omgång ute, vi var lite rädda för rovfåglarna men de brydde sig inte, berättar hon.

Förutom kycklingar tar gårdens slakteri emot en hel del älg. Nu har jaktsäsongen börjat och för Elin Eriksson innebär det att hon i princip har jour varje helg.

– Vissa jaktlag flår själva, men andra lämnar hela jobbet till oss.

Även barnen hjälper till. Förra året togs 70 älgar emot och 3 500 kycklingar slaktades.