Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolungdomar fick inblick i yrkesval

På måndagskvällen arrangerades "Alla yrkens dag" för eleverna i årskurs 8-9 på Smedbergsskolan.
– Det är alltid mycket snack om gymnasieprogram i skolan, men väldigt lite om vad som händer efter gymnasiet, poängterar Sandra Persson, yrkesvalslärare på Smedbergsskolan.

Under några timmar på måndagseftermiddagen fick eleverna chansen att få veta lite mer om olika yrken och hur vägen dit är.

Sammantaget var det cirka 150 elever som vandrade runt på skolan och deltog i lite olika aktiviteter. Ett av valen var obligatoriskt för alla elever och det var informationen inför valet till gymnasiet.

– Det deltar samtliga i och sedan valde de tre olika yrken som de vill veta mer om, berättar Sandra Persson.

Hon hoppas denna dag gav eleverna nya infallsvinklar kring framtida yrkesval.

– Många har inte en aning om vad de vill efter gymnasiet, men på det här viset kan det kanske börja dyka upp lite olika tankar kring yrkesval och därmed kan också valet av gymnasieprogram bättre styras upp, säger Sandra Persson.

I en av lektionssalarna fanns brandmannen Mikael Aspelin och polisen Camilla Vanfors. De berättade om sina yrkesval och vilken vägen är dit.

– Den som har svårt att se skadade människor kanske ska tänka om och välja ett annat yrke än polis, poängterade Camilla Vanfors.

Hon berättade vidare att polisutbildningen just nu genomgår en omfattande förändring för att bli mer lik vilken högskoleutbildning som helst.

– Vissa tester kommer nog att försvinna, men fortfarande är det viktigt att man anses lämplig att bli polis, underströk Camilla Vanfors.

För att bli brandman genomgår de sökande även de en rad tester och det är för att de bland annat ska klara att jobba i tung miljö.

– Även inom räddningstjänsten läggs stor vikt vid att man är lämplig för jobbet, poängterade Mikael Aspelin.