Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolornas Fredspris till Moraskola

S:t Mikaelskolans gymnasium i Mora kommer att tilldelas Skolornas Fredspris. Prisutdelare är HM Konungen vid en ceremoni i Fryshuset i Stockholm den 27 april.

Gymnasiet i Mora är en av fem skolor som utsetts. De övriga är Värnhemsskolan från Malmö, Självedsskolan i Örnsköldsvik samt två skolor från Timrå respektive Ljusdal.

Det blir ett första pris samt två andra respektive två tredjepristagare.

Priset delas ut av Emerichfonden, Fonden mot Våld för Medmänsklighet.

Skolornas Fredspris innebär att Emerichfonden varje år belönar skolor som på ett framgångsrikt sätt arbetar mot våld, mobbning och främlingsfientlighet och som uppnått goda resultat i att skapa ett mer medmänskligt klimat på skolan.

Fonden är uppkallad efter den svenske författaren Emerich Roth som under andra världskriget var fånge i fem olika koncentrationsläger.

– Vi premieras för det arbete vi gjort i värdegrundsfrågor under en längre tid på skolan, säger läraren Anna Estéen, som tillsammans med kollegan Therese Horn är försteläre på frågor kring värdegrundstemat..

De har haft hjälp av ytterligare lärare och elever på gymnasiet. Anna nämner fyra av lärarna: Lena Jonasson, Lina Wikström, Lotta Smedborn och Anna Mårten Axelsson.

– Ge verktyg till de av våra kollegor som vill jobba med värdegrundsfrågor, säger Therese.

I samband med prisutdelningen i Stockholm kommer Anna och Therese först att vara med på Tollare Folkhögskola helgen innan prisutdelningen och diskutera värdegrundsfrågor med ytterligare fyra skolor.

Anna och Therese undervisar i religion, historia och samhällskunskap. Värdegrundsbiten är en stor del i undervisningen.

– Båda brinner vi för värdegrundfrågor utifrån olika perspektiv kön, etnicitet, religion och hur människor behandlar varandra. Vi har haft det som ett genomgående tema i vårt dagliga arbete. Vi har utarbetet strategier för att elever ska få ett "smörgåsbord" på olika frågor kring ämnet tolerans.

Det har blivit både workshops och föreläsningar och under novemberlovet genomfördes en utbildning där lärarna fick jobba med temat maskuliniteter och då var även högstadiekolornas lärare i Ovansiljan med.

Det finns liknande uppslag att jobba vidare på.

– Vi har bland annat förmånen att framöver vi hit gamla elever från vår skola. De företräder bland annat folkhögskolor och genomför workshops med våra elever i bland annat det mångkulturella temat under våren. I samarbete med kulturhuset och Fredens Hus i Uppsala ska vi även jobba med att ta hit föreställningar och utställningar till hösten.