Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolledare, föreningsmänniska och naturvän – Minnesord över Sven Erik Hummel

Sven Erik Hummel, Borlänge, har strax innan 84 års ålder avlidit, närmast sörjande är maka Barbro och barnen Jan och Carolina med familjer.

Sven Erik höll hårt i rötterna i Tuna-Hästberg men bodde under årens lopp i Falun, Katrineholm och Krylbo innan familjen beslöt sig för att sätta bo i Stora Tuna. Cirkeln slöts med Sven Eriks byggprojekt efter pensionen och de bodde tio år i Tuna-Hästberg.

Redan som ung var Sven Erik idrottsintresserad, representerade Tuna-Hästberg på Skol-SM i löpning på Stadion i Stockholm 1948. Sedan slutet av 60-talet ledde han IF Tunabros ”Gubbjympa” på fredagkvällarna i 30 år. Han gillade även längdskidåkning och sågs ofta i Gyllbergen för att förbereda sig inför Vasalopp. Andra intressen var jakt och fiske. Många år var han på fiskeresa med vänner i Jämtland. I Tuna-Hästberg blev det mest kräftor och en och annan öring. Jakten bedrev han mestadels i Grangärde Finnmark, men även utomlands. Han var aktiv föreningsmänniska och under årens lopp bland annat ordförande i Hembygdsföreningen i Tuna-Hästberg och i jaktlaget i Abborrberg.

Efter många lärarår i matte på gymnasiet blev han studierektor på Komvux och senare på Hushagen. När han gick i pension var han rektor på Erikslund. Trots brinnande intresse för matte, var det ändå i skogen han trivdes bäst.

Växter och djur på latin var hans specialitet, där var han svårslagen. Sven Erik var även fenomenal på att arrangera älgsafari, till barnbarn och syskonbarnbarns stora förtjusning. Även utländska gäster tyckte det var mäktigt att se skogens konung i sitt rätta element.

Vi bär nu med oss den kunskap han förmedlat genom åren, minns hans hjälpsamhet oavsett vad det handlade om och hoppas kunna förvalta hans minne och gärningar.

Carolina Hummel