Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen sa ja till totalt mobilförbud

– Många skolchefer drog en lättnades suck när beskedet kom att mobilförbud är okej.
Det berättar skolchef Mattias Scandola efter Skolinspektionens beslut.
Även eleverna är nöjda.
– Det är skönt med mobilförbud, säger några av eleverna på Bergetskolan i Orsa.

I ett tidigare beslut har skolinspektionen sagt att det var fel att införa mobilförbud i en skola i södra Sverige. Den här gången har skolinspektionen sagt ja till Bergetskolans mobilförbud.

–Diskussionerna om mobiltelefoners påverkan på trygghet och studiero har varit stora i skolsverige det senaste halvåret. Därför har många väntat på avgörandet i Orsa.

–Vi kan nu konstatera att skolinspektionen accepterar att en skola har mobiltelefonförbud. Det är glädjande. Vi kan också konstatera att ordningsregler ska tas fram i dialog med eleverna och där måste vi bättra oss.

-Jag vet efter många samtal på morgonen från rektorer och skolchefer att det går en lättnadens suck genom skolsverige idag , säger barn-och utbildningschef Mattias Scandola, Orsa kommun.

På Bergetskolan råder totalt mobilförbud, både på raster och lektioner.

Många elever tycker det är skönt medmobilförbud i skolan. Mobilförbudet har funnits på Bergetskola i Orsa i två år.

– Om det ringer när vi har lektion blir man störd. Det är bra att man inte får använda mobilen i skolan, då jobbar man bättre. Mobilen använder vi hemma istället, säger några av eleverna i skolan, Nellie Wilma Wala, Elvira, Nova, Elin, Alina och Nora.

Och elevernas rektor, Erik Kinell håller med.

– Vi sätter ett värde på att i perioder vara utan mobiler. Det finns en digital trötthet och därför upplever många elever att det är skönt att slippa kolla på mobilen. Det är bra att vila sin hjärna från digitala skärmar. Därmed inte sagt att vi inte jobbar digitalt här på skolan, för det gör vi, säger Erik Kinell, nytillträdd rektor på Bergetskola.

Orsaken att Skolinspektionen granskat mobilförbudet på Bergetskola var en förälder, som anmälde skolan.

Skolinspektionen anser i sitt beslut att förbudet är bra, men eleverna borde fått vara mer delaktiga i processen när ordningsreglerna togs fram. Det håller både skolchefen och rektorn med om.

– Jag har nyligen börjat jobba här och upplever att det fungerar väldigt bra med klassråd och elevråd där noggranna protokoll förs. Givetvis ska elevinflytandet finnas med varje gång ordningsreglerna revideras, säger Erik Kinell.

Skolans förre rektor införde mobilförbudet när en elev tagit bilder i omklädningsrummet efter en idrottslektion.

– Skolledningen har det yttersta ansvaret för ordningsreglerna, vilka reglerna är och att de följs, men de ska föregås av diskussioner med eleverna, säger Mattias Scandola.